Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Analiza Europske Unije pokazala da je energija vjetra najjeftiniji izvor električne energije E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 14 Listopad 2014 11:21

Prema analizi Eurospke Unije kopnene vjetroelektrane su jeftinije od ugljena, plina ili nuklearne energije kada se u obzir uzmu vanjski faktori kao što su kvaliteta zraka, zagađenje i klimatske promjene.

Izvještaj je ustanovio da svaki MWh električne energie iz kopnenih vjetroelektrana košta oko 105 € po MWh uključujući sve troškove, dok je za plin cijena do 164 €, odnosno do čak 233 € za termoelektrane na ugljen. Nuklearna energija, priobalne vjetroelektrane i solarna energija pak imaju cijenu od oko 125 € po MWh.

Prema riječima Justin Wilkesa, zamjenika CEO-a EWEA-e ovaj izvještaj Europske Komisije pokazuje prave troškove Europske ovisnosti o fosilnim gorivima. On pokazuje da su OIE jeftiniji od ugljena, a ujedno su i puno bolji za okoliš. Izvještaj za Europsku Komisiju je napravila konzultantska tvrtka Ecofys, a on ukazuje da ukoliko dođe do restrikcija novih kopnenih vjetroelektrana Europa zapravo blokira najjeftiniji izvor energije kada se u obzir uzme utjecaj na zdravlje i okoliš.

Sama Komisija je objavila neke rezultate izvještaja, koji upravo nisu uračunali troškove za zdravlje i onečišćenje. Prema tim podatcima su poticaji za obnovljive bili 38,3 milijardi eura 2012. godine, dok su za plin, nuklearnu energiju i ugljen bili 22,3 milijardi eura. Ipak, to je cijena bez troškova za emisiju ugljičnog-dioksida, koji su vrlo bitan faktor u troškovima. Po svemu sudeći Europska Komisija sustavno pokušava prikazati smanjene troškove fosilnih goriva zbog jakog lobija.

 

Izvor: www.theguardian.com

Tags:     europska unija      europska komisija      najjeftiniji izvor      električna energija      energija vjetra      vjetroelektrane
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?