Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Vjetroelektrane u Škotskoj su prošli mjesec proizvele 126% potreba za električnom energijom E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 10 Studeni 2014 11:27

Prema novim podacima koje je objavio World Wildlife Fund (WWF) u Škotskoj su tokom listopada ove godine vjetroelektrane proizvele otprilike 982.842 MWh električne energije.

To je dovoljno električne energije za pokrivanje potreba za 3.045.000 kućanstava, a ujedno je bilo dovoljno za pokrivanje 126% potreba Škotskih kućanstava tokom navedenog mjeseca. Osim toga je proizvodnja iz solarnih elektrana također bila dobra unatoč reputaciji Škotske kao zemlje sa puno magle i bez Sunca.

WWF je svoje podatke izvukao sa WeatherEnergy, prema kojem je u cijeloj Velikoj Britaniji tokom listopada iz vjetroelektrana proizvedeno 2.496.842 MWh električne energije što je bilo dovoljno za pokrivanje potreba za 7.736.000 kućanstava odnosno za njih 28%.

Škotska je krajem ožujka imala 6,5 GW elektrana koje koriste obnovljive izvore energije, a u gradnji ili sa građevinskim dozvolama je imala dodatnih 6,5 GW. Većinom se radi o vjetroelektranama, te se očekuje da će se dostići 20,5 GW u dogledno vrijeme. Obnovljivi izvori energije već sada pokrivaju 46% potreba za električnom energijom u državi, a Škotska ima cilj od 100% električne energije iz OIE do 2020. godine.

Izvor: http://inhabitat.com

Tags:     škotska      vjetroelektrane      rekordna proizvodnja
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?