Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

IEA objavila svoj godišnji izvještaj World Energy Outlook E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 13 Studeni 2014 13:27

Međunarodna energetska agencija (IEA) je nedavno objavila svoj godišnji Pogled na svjetsku energiju (World Energy Outlook - WEO) koji predviđa daljnji rast solara, vjetroelektrana i drugih obnovljivih izvora energije i to u zemljama u razvoju i razvijenim zemljama.

Unatoč tome drugi stručnjaci još uvijek smatraju procjene ove organizacije prekonzervativnim. Prema WEO-u obnovljivi izvori energije bi trebali nadmašiti ugljen kao najveći izvor električne energije do 2035. godine, pri čemu bi se udio solara i vjetroelektrana u proizvodnji električne energije trebao učetverostručiti. Udio električne energije u ukupnoj potrošnji energije bi također trebao narasti i to na 37% do 2040. godine. Prema IEA bi udio OIE u potrošnji električne energije u razvijenim zemljama trebao dostići 37% do 2050. godine, te ujedno smatraju da će udio u zemljama u razvoju rasti duplo brže.

Prema stručnjacima IEA ima prekonzervativne procjene za solar čiji se udio u zadnjih 12 godina povećao za 100 puta, te mnogi smatraju da će se udio solara povećati za više od četiri puta u navedenom vremenu. Ipak IEA-ine procjene su optimističnije za OIE nego u prijašnjim WEO izvještajima.

WEO u svom izvještaju smatra da će se OIE u razvijenim zemljama razvijati ubrzano i to posebno u podsaharskoj Africi gdje se očekuje učetverostručenje proizvodnje električne energije do 2040. godine, pri čemu bi čak polovica dolazila iz obnovljivih izvora energije. Prema IEA poticaji za fosilna goriva su bili čak 550 milijardi dolara prošle godine, što usporava investicije u energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije. Više o samom izvještaju može se naći ovdje.

Izvor: www.pv-magazine.com

Tags:     iea      world energy outlook      vjetroelektrane      solar      međunarodna energetska agencija      predviđanja      izvještaj
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?