Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Kina ograničava manje energije vjetra u 2014. E-mail
Autor Leo Jerkić   
Petak, 21 Studeni 2014 13:18

Najnoviji podaci Kineske Državne energetske administracije pokazuju da je tokom prvih devet mjeseci ove godine instalirano 8,85 GW novih vjetroelektrana čime se dostiglo ukupno 85 GW instalirane snage odnosno godišnji rast od 22%.

Vjetroelektrane čine 6,6% instalirane snage elektrana u Kini, a energija vjetra nadmašuje nuklearnu energiju u instaliranoj snazi i proizvodnji električne energije, te je postala treći najvažniji izvor električne energije nakon termoelektrana na ugljen i hidroelektrana.

Do kraja rujna su vjetroelektrane proizvele 106 milijardi kWh električne energije što je porast od 7,6% u odnosu na godinu ranije.Tokom tih devet mjesec je ograničavanje proizvodnja iz vjetroelektrana iznosilo 8,6 milijardi kWh što je pad od 28,3% u odnosu na godinu ranije. Prosječni iznos ograničavanja proizvodnje je pao 7,5% do kraja rujna, što je 3,36% manje na godišnjoj bazi. Unatoč tome je 28 provincija imalo manju iskorištenost energije vjetra, i to ukupno gledan za čak 196 sati u odnosu na godinu ranije. Ipak, prema analitičaru Zhou Yiyi koji radi za Bloomberg New Energy Finance ovaj rezultat je lošiji zbog slabije prosječne brzine vjetra ove godine koja je dosta niža u odnosu na prošlogodišnju.

Unatoč manjem ograničavanju proizvodnje energije iz vjetroelektrana stručnjaci još uvijek smatraju da je to problem i da je u Kini potrebno detaljnije planiranje projekata vjetroelektrana pošto bi sa sve više projekata trebala rasti i operativna efikasnost i iskorištavanje energije vjetra što se u Kini ne događa. Isto tako je prema S&P analitičaru Zhang Jiaou problem što se u Kini jedna vjetroelektrana izradi za godinu dana, dok se elektroenergetska mreža (posebno prijenosna) za nju gradi dvije godine što znači da postoji debalans koji dovodi do ograničenja proizvodnje iz vjetroelektrana.

Izvor: www.renewableenergyworld.com

Tags:     vjetroelektrane      kina      ograničenje proizvodnje      instalirana snaga      termoelektrane      hidroelektrane
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?