Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Fosilna goriva su izgubila svoju utrku protiv obnovljivih izvora energije E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 16 Travanj 2015 11:03

Utrka između fosilnih goriva i obnovljivih izvora energije je prošla svoju raskrsnicu. U svijetu se sada godišnje instalira više elektrana na obnovljive izvore energije nego na ugljen, plin i naftu zajedno i tu povratka više nema.

Ovaj prevrat se dogodio 2013. godine kada je instalirano 143 GW OIE elektrana naspram 141 GW elektrana koje koriste fosilna goriva. To su podaci koje je predstavio Bloomberg New Energy Finance (BNEF) na svojoj godišnjoj konferenciji u New Yorku. Ova promjena bi se u budućnosti trebala samo povećavati, te bi do 2030. taj omjer trebao biti 4:1 za obnovljive izvore energije.

Michael Liebreich, osnivač BNEF-a je izjavio da se elektroenergetski sustav prebacuje na čiste energente, i da unatoč nižoj cijeni nafte i plina možemo očekivati puno veću izgradnju OIE u odnosu na ugljen i naftu.


Slika 1: Predviđanja za buduću godišnju instaliranu snagu elektrana u svijetu

Cijene solarnih elektrana i vjetroelektrana još uvijek padaju, te sada imaju jednaku cijenu ili su jeftinije od pariteta mreže u mnogim zemljama svijeta. Solar, najnoviji veliki izvor električne energije čini manje od 1% tržište električne energije danas, ali bi do 2050. trebao biti najveći pojedinačni izvor električne energije na svijetu prema podacima Međunarodne energetske agencije (IEA).

Pitanje više nije da li će svijet napraviti tranziciju prema čistim izvorima energije, nego koliko dugo će to potrajati. BNEF je napravio pregled koliko milijardi dolara bi se svake godine trebalo trošiti kako bi se izbjegle klimatske promjene odnosno da se temperatura ne povisi više od 2 stupnjeva celzijusa. Taj prikaz pokazuje veliku mogućnost napretka pošto je od financijske krize uloženo mnogo manje novaca nego što je potrebno.

Izvor: www.renewableenergyworld.com

Tags:     fosilna goriva      obnovljivi izvori energije      utrka      troškovi      cijene      bloomberg new energy finance
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?