Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

GE predstavio digitalnu vjetroelektranu koja bi mogla omogućiti do 20% veću proizvodnju električne energije E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 21 Svibanj 2015 11:54

General Electric (GE) je predstavio svoj novi softver koji bi trebao omogućiti veću fleksibilnost i efikasnost njihovih vjetroelektrana.

Ovim putem GE gura svoje vjetroelektrane u "big data" revoluciju uz pomoć svoje platforme "Digitalne vjetroelektrane"  koja je predstavljena ovaj tjedan na konferenciji Winpower 2015 u Orlandu, Floridi.

Prema GE-u tehnologija "Digitalne vjetroelektrane" koristi tzv. "Industrijski internet" za obradu podataka čime svaki vjetroagregat odnosno svaka vjetroelektrana postaju "pametne". Ovi podaci omogućuju veću proizvodnju električne energije na svakoj pojedinoj vjetroelektrani u iznosu do 20% te omogućuju bolju integraciju obnovljivih izvora energije u elektroenergetsku mrežu.

Sve započinje sa GE-ovim 2 MW "brilliant" vjetroelektranama koje su predstavljene 2013. godine. Svaki vjetroagregat ima senzore koji prate brzinu vjetra, nagib lopatica, potencijalne probleme i druge uvjete. Podaci se skupljaju i analiziraju na svakom vjetroagregatu, a vjetroagregati mogu međusobno "komunicirati" kako bi kontrolirali ukupne performanse.

Na digitalnoj vjetroelektrani su svi senzori povezani, a podaci su analizirani u stvarnom vremenu uz pomoć GE-ovog Predix softvera. Operatori će pratiti performanse na vjetroagregatima, vjetroelektrani i na više vjetroelektrana te odmah uočiti greške. Sa sve više podataka će softver sve kvalitetnije moći predvidjeti performanse, tako da će tokom cijelog životnog vijeka vjetroagregati raditi u optimalnom režimu. Softver bi također mogao smanjiti nepotrebne troškove održavanja.

Prema GE-ovoj procjeni, na 100 MW vjetroelektrani kroz njen cijeli životni vijek dobitak bi mogao biti dodatnih 100 milijuna dolara odnosno milijun dolara po svakom instaliranom megavatu vjetroagregata.

Izvor: www.renewableenergyworld.com

Tags:     general electric      ge      vjetroelektrane      efikasnost      fleksibilnost      digitalne vjetroelektrane      softver      big data      industrijski internet
 
Komentari (1)
Traženje suradnje oko ispitivanja mogućnosti gradnje vjetroparkova u okolici Bugojna
1Utorak, 26 Svibanj 2015 12:01
Ljuban Vidović
Koristim prigodu da pozdravim sve ove projekte koji su realizirani a i oni koji se trenutno rade.Želja mi je da se ponudim kao čovjek koji može na ovim našim prostorima koji su trenutno slobodni uz Vašu potporu napravimo jedan pomak u Bugojnu oko ispitivanja mogućih lokacija ja mislim da su izuzetno pogodne za izgradnju vjetro parkova kao i solara.Spreman sam da se uključim sa svoje strane stručno te kao kordinator za realizaciju projekata.Inače sam diplomirani inženjer strojarstva.
Sa štovanjem
Ljuban Vidović
Vrbas I 3A
70 230 Bugojno
Mobilni:00 387 61 386 305

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?