Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Novi Londonski Electrical Razor je mjesto gdje budućnost susreće vjetar E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 12 Travanj 2010 22:12

Još nedavno ideja da vjetroagregati postanu integralni dio pri konstrukciji rezidencijalnog tornja bi bila svrstana u sferu znanstvene fantastike.

Unatoč tome uskoro će na jugoistoku Londona izrasti nova visoka rezidencijalno poslovna zgrada od 147 metara koja će imati 3 vjetroagregata od kojih se očekuje da će generirati 8% električne energije za potrebe zgrade na 43 kata.

Pravo ime zgrade je Toranj Strata, a Electrical Razor naziv je dobila zbog svog futurističkog dizajna, i prema dostupnim informacijama to je prva zgrada na svijetu sa vjetroagregatima u samoj zgradi.

Već sada ikonska zgrada će koštati oko 130 milijuna € i očekuje se da će imati više od 1000 stanara u 408 stanova. Njezin uspješni završetak će potaknuti ostale da ubrzaju svoje napore kako bi postali više ekološki osviješteni dok istovremeno moraju ispuniti zahtjeve Britanskih zakona koji kažu da sve nove zgrade do 2019. moraju imati nultu stopu ispuštanja ugljičnog dioksida.

Zgradu su dizajnirali Arhitekti Hamiltons, a tri vjetroagregata bi trebala biti postavljena na vrhu zgrade gdje su vjetrovi puno jači nego na razini ulice. Da bi se smanjila buka, 19 kW agregati će imati po pet lopatica sa promjerom od devet metara. Također će se implementirati i mjere za smanjenje vibracija.

Prema nedavnom izvješću iz The Guardiana očekuje se da će vjetroagregati sa Strata tornja koristiti Venturijev efekt – energija vjetra će biti natjerana da prolazi između 2 velike zgrade te će se tako ubrzavati.

Guardian je još nadodao da se očekuje da će vjetroagregati proizvoditi cca. 50 MWh godišnje, te tako zarađivati 18.000-19.000 eura godišnje putem nove feed-in tarife koja stupa na snagu 1. travnja.

Justin Black, direktor Brookfielda koji razvijaju projekt je rekao da je odluka o gradnji bila „svjesna odluka da se eksperimentira“ jer bi za tu količinu proizvedene električne energije cijela južna strana zgrade morala biti prekrivena FN modulima.

Za razliku od putovanja kroz vrijeme, ureda bez papira i sličnih ideja, vjetroagregati na vrhu zgrada su postali stvarnost.

Budućnost je došla i energija vjetra je na njenoj naslovnici.

Izvor: www.ewea.org

 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?