Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Industrija vjetra i industrija brodova dogovaraju zajedničke investicije u brodove za ekspanziju priobalnih vjetroelektrana E-mail
Autor Leo Jerkić   
Petak, 26 Veljača 2010 20:00

EWEA i CESA (Društvo Europskih Brodograditelja) pozivaju Europsku Komisiju i EIB (Europsku Investicijsku Banku) da podrže gradnju novih brodova kako bi poslužili rastućem tržištu priobalne energije vjetra tokom idućih godina.

EWEA i CESA nagovaraju Europsku Komisiju da razvije program i mehanizme financiranja, a i EIB da poduzmu potrebne korake kako bi podržali rizike koji imaju veze sa svim relevantnim investicijama, kako bi osigurali odgovarajući broj brodova za potrebe izgradnje priobalnih vjetroelektrana. Oni također argumentiraju da se priobalna energija vjetra mora identificirati kao ključna industrija u strategiji EU 2020 za pametni, zeleni razvoj.

Investiranje u nove brodove u iznosu od 2,4 milijarde € je potrebno za predviđeni rast priobalnog vjetra. Do 2020. predviđa se instalacija tisuća priobalnih vjetroagregata kao i potrebnih podstruktura i kablova.

„Od 2020. vidjet ćemo 40.000 MW izgrađenih vjetroelektrana godišnje“, izjavio je Eddie O’Connor, osnivač i CEO Mainstream Renewablesa i Tajnik EWEA-e. „To će zahtijevati 10 do 12 novih vioskonosećih brodova, drugih brodova za prijevoz temelja, tornjeva, kućišta i sustava lopatica. Morat će se graditi nove luke u Europi.“

„Europska brodogradilišta daju odgovarajuća inženjerska znanja za razvijanje inovativnih rješenja za priobalnu opremu“ rekao je Reinhard Lüken, Glavni Tajnik CESA-e. „Zajedno Europska industrija ima jedinstvenu mogućnost da brzo razvije rast zelene revolucije obnovljivih izvora energije.“

„Priobalna energija vjetra daje odogovor na Europsku dilemu o energiji i klimi – iskorištavanje izdašnih energetskih izvora koji ne emitiraju stakleničke plinove, smanjuju ovisnost o sve skupljem uvozu goriva, stvaraju tisuće poslova i daju velike količine domaće, dostupne električne energije“, izjavio je Justin Wilkes, Politički Direktor EWEA-e.

Priobalna industrija vjetra trenutačno zapošljava 19.000 ljudi, nivo za koji se očekuje da će porasti do 156.000 poslova do 2020.

Ovaj poziv je dogovoren na sastanku u Brusselu pod predsjedništvom O’Connora i Lükena, skupivši predstavnike industije vjetra, Europske industrije brodova i predstavnike Europske Komisije i EIB-a.

Izvor: www.ewea.org

 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?