Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Tržište Europskih priobalnih vjetroelektrana naraslo je 54% u 2009. E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 18 Siječanj 2010 10:28

U 2009. ukupno je na mreže u Europi spojeno osam novih priobalnih vjetroelektrana, sa ukupno instaliranom snagom od 577 MW. To predstavlja rast od 54% u usporedbi sa 373 MW instaliranih tokom 2008. Za 2010. EWEA očekuje dovršenje dodatnih 10 Europskih priobalnih vjetroelektrana, koje će dodati 1.000 MW snage što će biti ekvivalentno rastu tržišta od 75% naspram 2009.

„Ovo je nevjerojatno dobar rezultat ako uzmemo u obzir trenutačne probleme oko financiranja velikih projekata“, izjavio je Christian Kjaer, EWEA-in Izvršni direktor. „Posebno još imaju problema nezavisne projektne tvrtke. Za priobalnu industriju vjetra vitalno je da vlade i Europska komisija daju politički okvir koji će stimulirati interes investitora i omogućiti projektnim tvrtkama da dalje razvijaju svoje planove“, izjavio je Kjaer.

Trenutačno je u Europi 17 priobalnih vjetroelektrana u fazi izgradnje, te je njihova ukupna snaga veća od 3.500 MW, a nešto malo manje od pola se gradi u vodama Velike Britanije. Dodatno je čak 52 priobalnih vjetroelektrana sa pravom gradnje u Europskim vodama, njihova ukupna snaga je 16.000 MW, sa nešto više od pola predviđene snage u Njemačkoj.

U 2009. se u projektima priobalnih vjetroelektrana okrenulo otprilke 1,5 milijardi €, a EWEA procjenjuje da će to 2010. skočiti na otprilike duplu svotu (cca. 3 milijarde €).

„Poticaj da se donese odluka o injektiranu 255 milijuna € prema EU-ovom Planu o Ekonomskm Oporavku Europe u priobalni sektor vjetra pokazao je da su odgovorni shvatili da je priobalni vjetar ključan za buduću opsrkbu Europe energijom. Europska investicijska banka (EIB) je povećanim sudjelovanjem postala ključna za budući doprinos i uspjehe priobalnih vjetroelektrana za oporavak Europe, stvaranje poslova i tehnološku prednost,“ zaključio je CEO EWEA.

Više od 100 GW projekata je u različitim fazama planova i mogli bi omogućiti dovoljno energije da proizvode 10% Europske električne energije.

Europa je prva u svijetu u priobalnom vjetru sa 828 instaliranih vjetroagregata i sa ukupnim kapacitetom od 2.056 MW raširenih preko 28 priobalnih vjetroelektrana u 9 Europskih zemalja. Velika Britanija i Danska su trenutačno glavni predvodnici, sa udjelom od 44%, odnosno 38%. U 2009. pet je država sagradilo nove priobalne vjetroelektrane: Velika Britanija (284 MW), Danska (230 MW), Švedska (30 MW), Njemačka (30 MW), Norveška (2,3 MW).

Izvor: www.ewea.org

 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?