Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Poljska će povećati instaliranu snagu u energiji vjetra 26 puta E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 19 Siječanj 2010 10:33

Od Poljske se očekuje da će povećati svoju proizvodnju iz vjetroelektrana 26 puta do 2020., prema zadnjim podacima EWEA. Ovaj skok bi katapultirao Poljsku u kategoriju sa vodećim proizvođačima energije u EU, nakon Njemačke, Španjolske, Velike Britanije, Francuske i Italije.

Iako je trenutačna instalirana snaga Poljske (472 MW) manja od drugih zemalja Europe, Poljska je već sada vodeća među novim državama EU u proizvodnji električne energije putem vjetra. U 2008., vjetar je imao udio od 0,5% u potrošnji električne energije, ali do 2010. to bi trebalo skočiti na 2,3%, prema onome što kaže PWEA.

Prema izvještaju EWEA-e, do 2020., se očekuje da će Poljska imati instaliranu snagu od 12.500 MW, od čega će 12.000 MW biti instalirano na kopnu, a ostalo na priobalnom području. Poljska još nije ušla u pothvate sa priobalnom energijom vjetra, ali „Energetska politika Poljske do 2030.“ koja je prihvaćena od Poljskog Savjeta Ministara u studenom 2009., ističe namjeru države da podržava razvoj vjetroelektrana na kopnu i moru.

„Poljska još nije vidljiva na svjetskoj karti energije vjetra, ali naša država ima kvalitetan potencijal za razvoj“, kaže PWEA. Iako ne postoje detaljne karte svijetskih izvora vjetra, PWEA kaže da su Poljski uvjeti za iskorištavanje vjetra slični onima u Njemačkoj – a Njemačka je lider u iskorištavanju energije vjetra u EU.

„Vjetar je obnovljivi izvor energije, i njegovo iskorištavanje nam omogućuje da čuvamo limitirane resurse fosilnih goriva“, izjavljuje PWEA, te dodaje da energija vjetra može pomoći pri poboljšanju kvalitete zraka eliminirajući emisije sulforovog dioksida i dušikovog oksida, kao i čestica prašine. „Energija vjetra omogućuje nam da steknemo mnogobrojne prednosti u ekološkom, ekonomskom i društvenom smislu“, kaže PWEA.

Od 20.-23. travnja ove godine Poljska je domaćin najvećoj Europskoj konferenciji i izložbi posvećenoj energiji vjetra, EWEC.

Izvor: www.ewea.org

 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?