Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Korištenje 100% obnovljivih izvora do 2050. godine moguće je diljem svijeta E-mail
Autor Iva Zelenko   
Srijeda, 09 Veljača 2011 10:22

Prošli je tjedan WWF objavila izvješće u kojem stoji da je zadovoljavanje svjetskih energetskih potreba na „čist, obnovljiv i ekonomičan“ način moguće u slijedeća četiri desetljeća. Objavljeno u suradnji sa Ecofys, energetskom konzultantskom kompanijom, i Office for Metropolitan Architecture, nizozemskom arhitektonskom kompanijom, „Energetsko izvješće“ naglašava kako ne postoje tehnološki ili financijski razlozi koji bi onemogućili energiji vjetra i drugim obnovljivim izvorima da stvore svijet bez emisija do 2050. godine.

Jim Leape, generalni direktor u WWF, u utorak je, na konferenciji za novinare, izjavio da ukoliko se nastavimo oslanjati na fosilna goriva, u budućnosti ćemo se suočiti sa velikom neizvjesnosti vezano za energetske troškove, energetsku sigurnost i utjecaj na klimatske promjene.

Energetsko izvješće pokazuje da u četiri desetljeća možemo imati svijet vitalne ekonomije, te društva pogonjenog isključivo čistom, jeftinom i obnovljivom energijom, uz poboljšanje kvalitete života, naglasio je Leape, te je nadodao da je ovo izvješće više od predstavljanja mogućeg scenarija. Ono je poziv na djelovanje, čime možemo dosegnuti čišću obnovljivu budućnost, no moramo početi raditi na tome odmah.

U izvješću stoji da bi energija vjetra mogla činiti 25% udjela u ostvarivanju svjetskih potreba za električnom energijom u slijedeća četiri desetljeća.

Prema izvješću za novinare, pružanje pouzdane, čiste i jeftine energije trebati će globalnu podršku sličnu onoj kakva je ostvarena nedavno vezano za svjetsku financijsku krizu. Dugoročno gledano, uštede ostvarene niskim energetskim troškovima bi, do 2040. godine, uravnotežile ulaganja u nove investicije u obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost. Osim toga, štednja ostvarena “Business-As-Usual” scenarijem bi dosegla oko 4 trilijuna eura samo iz nižih troškova energije do 2050. godine.

U izvješću je navedeno da bi emisija CO2 iz sektora svjetske dobave energijom mogla biti smanjena za čak 80% do 2050. godine, no postojeće energetske mreže trebaju biti modernizirane da bi energija vjetra i ostali obnovljivi izvori mogli ostvariti svoj puni potencijal.

Zaključeno je da bi iskorištavanje vjetra na kopnu moglo ostvariti 20% svjetske potražnje električnom energijom do 2050. godine, dok bi priobalni vjetra ostvarivao 5%.

Slična vizionarska inicijativa, koju podupire EWEA, trenutno se odvija u Europi. Greenpeace, Europsko vijeće za obnovljivu energiju (EREC) i Europski forum za obnovljive izvore energije (EUFORES) su izdali deklaraciju o podršci 100% iskorištavanja obnovljivih izvora do 2050. godine koja je podržana od strane mnogih kompanija i organizacija.

 

Izvor: http://blog.ewea.org

Tags:     WWF      100% obnovljivi      EWEA
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?