Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Rekordna ulaganja u vjetroelektrane u Poljskoj E-mail
Autor Iva Zelenko   
Četvrtak, 12 Svibanj 2011 19:06

Poljska svjedoči izgradnji vjetroelektrana ukupne snage više od 500 MW – najviše u svojoj povijesti. Prema Poljskoj udruzi za energiju vjetra, ukupni troškovi tih ulaganja procjenjuju se na 3 milijarde PLN, a glavnu ulogu na poljskom tržištu trenutno imaju strane kompanije.

Vodeća kompanija, portugalski EDP Renovaveis, pokrenula je vjetroelektranu snage 120 MW u gradu Margonin (Wielkopolska provincija), te je ove godine pokrenula još jednu vjetroelektranu u gradu Korsze (provincija Warmińsko-Mazurskie), ukupne snage 70 MW.

Catherine Michałowska-Knap, stručnjak na Institutu obnovljive energije, je izjavila da poljske kompanije žele biti prisutne na tržištu, no tek stječu iskustvo i trenutno služe kao developeri ili suinvestitori.

Za izgradnju velikih vjetroelektrana potreban je kapital i financijska jamstva, no oni su uglavnom dostupni za iskusne ulagače. Sam proces ulaganja (nakon dobivanja dozvola) je kratak, te je moguće dovršiti izgradnju unutar godinu dana, izvještava „Parkiet“.

Nekoliko glavnih projekata vode poljske energetske kompanije, čime se očekuje promjena u slijedećoj godini kada će Tauron otvoriti vjetroelektranu ukupne snage 40 MW u gradu Wicko (provincija Pomeranian). Energetske kompanije ulažu u vjetroelektrane kako bi izbjegle emisije CO2. Za gradnju elektrana koriste subvencije od strane EU, a nakon toga, zbog certifikata, zarade dvostruko više na proizvodnji „zelene“ električne energije nego što bi zaradili na „crnoj“ energiji.

Prema Europskoj Udruzi za energiju vjetra (EWEA), Poljska je trenutno jedno od tržišta koje najviše obećava za izgradnju vjetroelektrana. U trenutno vodećim zemljama (Njemačka, Danska, Španjolska) godišnji rast novih vjetroelektrana pada. Nova tržišta, kao što je Poljska, bilježe trend rasta. Prošle godine u Poljskoj je izgrađeno 460 MW novih vjetroelektrana, što znači ukupno povećanje od 65%.

 

Izvor: http://www.polishmarket.com.pl

Tags:     Poljska      rast      EWEA      EU
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?