Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Slijedeći korak industrije energije vjetra: 'nevidljivi' vjetroagregati E-mail
Autor Iva Zelenko   
Ponedjeljak, 04 Srpanj 2011 14:02

Vjetroagregati koji ne ometaju zrakoplovne radarske sustave uskoro bi mogli postati komercijalno izvedivi, tvrdi Vestas, danski proizvođač vjetroagregata.

Procjenjuje se da je izgradnja 20 GW vjetroagregata diljem svijeta blokirano zbog zabrinutosti oko ometanja radara, a testiranja kompanije Vestas Technology R&D nudi učinkovito rješenje za ovaj problem. Vestas je nedavno objavio kako su ispitivanjem „nevidljivog“ rotora pune veličine učinjeni značajni koraci u rješavanju velikog izazova na području energije vjetra. Upravo takav rotor omogućiti će vjetroagregatima nesmetan rad u neposrednoj blizini vojnih i zračnih luka, te na drugim lokacijama gdje se nalaze radarski sustavi.

Ispitivanje „nevidljivog“ vjetroagregata, koje je, sa tehnološkim partnerom QinetiQ, provedeno u Ujedinjenom Kraljevstvu, dio je istraživanja započetog 2006. godine. Preliminarni rezultati ispitivanja, objavljeni na Međunarodnom forumu o vjetru i radarima održanom u Ottawi u Kanadi, pokazali su da je Vestasov vjetroagregat V90 sa „nevidljivim“ rotorom postigao ciljano smanjenje utjecaja na radar koje iznosi čak 99%, odnosno 20 decibela, u odnosu na standardne vjetroagregate.

Potencijal za nove lokacije

Finn Strøm Madsen, predsjednik Vestas Technology R&D, izjavio je kako testiranje pokazuje da je kompanija uspješno prilagodila vojnu „nevidljivu“ tehnologiju kako bi se Vestasove vjetroagregate moglo upotrebljavati na lokacijama koje su trenutno zabranjene zbog mogućnosti ometanja radarskih sustava.

Ovo ju ključni korak prema komercijalizaciji „nevidljivih“ vjetroagregata, te predstavlja veliki potencijal za upotrebu značajnog broja lokacija.

Prilagodba vojne tehnologije

Rješenje „nevidljivog“ vjetroagregata nalazi se u materijalima koji absorbiraju radarske signale. Materijali su integrirani u proizvodni proces komponenata vjetragregata, a moguće ih je dizajnirati da absorbiraju zračne i pomorske frekvencije. Ove izmjene ne utječu na performanse ili izgled vjetroagregata propisane trenutnim vizualnim standardima.

Objavljeno ispitivanje rezultat je petogodišnjeg istraživanja, u suradnji sa QinetiQ-om, kod kojeg je cilj bio razvoj i poboljšanje vojne „nevidljive“ tehnologije za primjenu na vjetroagregatima. Prijašnja laboratorijska ispitivanja i ispitivanja u zračnom tunelu rezultirala su, 2009. godine, ispitivanjem lopatice duge 44 metara. Nakon toga su dodatne promjene u dizajnu rezultirale smanjenjem troškova i poboljšanjem kvalitete, koji su verificirani ispitivanjem „nevidljivog“ vjetroagregata sa tri lopatice 2011. godine.

Izvor: http://www.vestas.com

Tags:     nevidljivi vjetroagregati      Vestas      QinetiQ
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?