Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Predviđanja rasta energije vjetra smanjena za 9 GW E-mail
Autor Iva Zelenko   
Nedjelja, 04 Rujan 2011 19:30

U izvješću o stanju na tržištu koje je izradila kompanija MAKE Consulting predviđanja za prosječan rast proizvodnje energije iz vjetra za razdoblje od 2011. do 2016. godine smanjena su sa 11% na 10%.

Konzultantska kompanija smatra kako su inertna ekonomija i spore zakonodavne promjene dva ključna čimbenika koji će usporavati rast tržišta energijom vjetra na svjetskoj razini kroz slijedećih pet godina.

Smanjenja u predviđanjima se temelje na ekonomskoj nesigurnosti, sporim zakonodavnim promjenama i otežanim uvjetima za financiranje projekata na ključnim tržištima.

Napori S.A.D.-a i Europe

Zbog slabog ekonomskog rasta, slabe političke potpore i niske cijene prirodnog plina MAKE je smanjio predviđanje rasta u Americi sa 6% na -1%, što znači smanjenje od 8,2 GW.

Ista situacija odnosi se i na Europsko tržište, gdje se Italija bori ograničenim financiranjem projekata i zakonodavnom nesigurnošću, dok se Portugal suočava sa problemima izdavanja dozvola.

Ravnoteža kineskim rastom

Pad koji se prognozira za Ameriku i Europu mogao bi biti uravnotežen spajanjem na elektroenergetsku mrežu novih kapaciteta u Kini.

Međutim, takva situacija bi, uz strože uvijete financiranja projekata, mogla rezultirati slabijim rastom novih kapaciteta. Znakovi takvog scenarija već su se počeli pokazivati, tvrde u MAKE-u.

Energija vjetra na moru

Iako su predviđanja za svjetsko tržište energijom vjetra smanjenja, iskorištavanje energije vjetra na moru moglo bi, stabilnim i kontinuiranom rastom, biti svijetla točka industrije energije vjetra.

 

Izvor: http://www.renewableenergyfocus.com

Tags:     predviđanja      S.A.D.      Europa      Kina      offshore
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?