Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Europa ostaje svjetski predvodnik u priobalnim vjetroelektranama tokom idućeg desetljeća E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 17 Listopad 2011 22:09

Europski priobalni sektor vjetra će nastaviti dominaciju na svjetskom tržištu tokom budućeg desetljeća, sukladno novom izvještaju koji pokazuje da će ova regija imati 75% svjetskog tržišta tokom idućih šest godina.

Izvještaj je napravila kompanija Pike Research, a prema njihovom istraživanju će prihodi iz proizvodnje električne energije iz priobalne energije vjetra dostići 75 milijardi eura do 2017. To znači da će godišnji rast prihoda tokom idućih šest godina biti 53%.

Prema osnovnom scenariju Pikea će do 2017. biti postavljeno više od 71 GW priobalnih vjetroelektrana, a prema tom scenariju će do kraja ove godine biti nešto više od 4 GW instalirane snage.

Europa će do 2017. imati 75% svjetskog tržišta odnosno više od 53 GW, a troškovi izgradnje će biti preko 145 milijardi eura. Do 2017. bi svjetski predvodnik trebala biti Velika Britanija koja će imati 12 GW, Kina bi trebala imati malo manje od 12 GW, a Njemačka oko 10 GW.

Izvještaj također potvrđuje već poznatu činjenicu da je cijena priobalne energije vjetra veća od one iz kopnenih vjetroelektrane, te da se zbog pokušaja smanjenja troškova koriste puno veći vjetroagregati.

Izvor: http://blog.ewea.org

Tags:     europa      priobalne vjetroelektrane      pike research      velika britanija      njemačka      vjetroagregat
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?