Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Novi zakoni bi mogli usporiti razvoj energije vjetra u Bugarskoj E-mail
Autor Leo Jerkić   
Petak, 04 Studeni 2011 18:51

Novi zakon za obnovljive izvore energije Bugarske bi mogao odbiti nova investiranja u tu energiju te stvoriti smetnje na tržištu te države.

Bugarska je imala dobar rast energije vjetra u 2010. – instalirala je 153 MW novih vjetroelektrana, te sada ima 488 MW – ali sada su investitori suočeni s povećanim rizikom u smislu feed-in tarifa.

Sebastian Noethlichs, izvršni direktor Bugarske asocijacije za energiju vjetra je izjavio da novi zakon određuje feed-in tarifu tek nakon što je projekt izgrađen, a pošto gradnja vjetroelektrane može trajati i do 24 mjeseca, tarifa može biti smanjena tokom same gradnje projekta što je veliki financijski rizik. A prema novom zakonu je upitno i da li će novi projekti obnovljivih izvora energije dobiti odgovarajući spoj na mrežu na lokaciji. To bi moglo odvratiti mnoge developere od razvijanja novih projekata.

Sa odgovarajućim zakonima Bugarska je imala potencijal instalirati 3.000 MW energije vjetra do 2020. što bi bilo dovoljno za 13,5% do 15% njihovih potreba za električnom energijom.

Izvor: www.ewea.org

Tags:     bugarska      energija vjetra      feed-in-tarif      električna energija
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?