Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Tržište energijom vjetra ostvaruje smanjenje emisija u EU za 30% E-mail
Autor Iva Zelenko   
Četvrtak, 17 Studeni 2011 15:23

EWEA je izdala izvješće u kojem stoji da će industrija energijom vjetra do 2020. godine smanjiti emisiju CO2 za 342 milijuna tona, što je ekvivalentno 31% od cilja Unije u smanjenju emisija za 20%. Ukoliko uračunamo korištenje drugih obnovljivih izvora, smanjenje emisija iznositi će čak 48% od cilja EU.

vea1Danski ministar za klimu i energiju, Martin Lidegaard, i predsjednik odbora za okoliš u Europskom parlamentu, Jo Leinen, izrazili su zadovoljstvo izvješćem i prikazanim rezultatima.

Veliki doprinos energije vjetra pokazuje kako je moguće pomaknuti ciljeve Unije sa 20% na 30%. Ukoliko bi se ciljevi povisili na 30% energija vjetra sudjelovala bi u smanjenju sa 20% udjela. U izvješću se analizira utjecaj energije vjetra na ciljeve smanjenja emisija u sustavu trgovanja emisijama EU (ETS), te utjecaj na međunarodne obveze o smanjenju stakleničkih plinova.

Podaci iz izvješća podupiru izvješće izdano ranije ove godine od strane EEA, koji pokazuju kako su kriza i obnovljivi izvori bili glavni pokretači za smanjenje emisija proteklih godina. Europski parlament upravo raspravlja o planu za smanjenje emisija ugljičnog dioksida do 2050. godine koji je predstavila Europska komisija u veljači, te aktivno razmatra povećanje obveznih ciljeva nakon 2020. godine, pa je ovo izvješće izdano u pravom trenutku.

Ambiciozni ciljevi su ključni ukoliko Europa želi zadržati vodstvo u industriji energijom vjetra, posebice nad konkurentnim zemljama kao što su Kina, S.A.D., Južna Koreja i Japan, izjavio je Rémi Gruet, savjetnik za klimu i okoliš u EWEA, te je nadodao kako energija vjetra i ostali obnovljivi izvori energije mogu s lakoćom povećati ciljeve smanjenja stakleničkih plinova na 30%.

 

Izvor: http://www.ewea.org/

Tags:     EU      emisije      CO2      izvješće      EWEA
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?