Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

GWEC objavio da je tokom 2011. instalirano 41 GW vjetroelektrana E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 07 Veljača 2012 18:06

Prošle godine je u svijetu instalirano 41 GW vjetroelektrana, što je 21% više nego 2010., a ukupna snaga vjetroelektrana u svijetu je time skočila 6%.

Od svih država, najviše je instalirala Kina i to skoro 18 GW, što je skoro tri puta više od drugoplasiranog SAD-a koji je instalirao 6.810 MW. Kina time ima ukupnu snagu od 62 GW, dok SAD ima 47 GW. Treća je bila Indija sa 3 GW, a Njemačka je bila četvrta sa oko 2 GW. Ukupno je Europa instalirala 10 GW, te sada ima 96,6 GW kao što smo i pisali jučer sukladno izvještaju EWEA.

Iako podaci pokazuju da instalirana snaga vjetra i dalje raste, brzina rasta se ipak pomalo smanjuje, pošto je rast u 2010. naspram 2009. bio 22,5%, a ove godine je pao na 21%. Što se tiče novih tržišta najviše su dodali Brazil i Meksiko i to 583 odnosno 354 MW.

Ove godine se očekuje pojavljivanje novih tržišta u Africi, Aziji i Latinskoj Americi, te potpuni procvat vjetroelektrana u Brazilu i Meksiku. Ipak očekuje se daljnje smanjivanje brzine rasta cjelokupnog tržišta.

Izvor: www.windpowermonthly.com

Tags:     gwec      vjetroelektrane      kina      sad      instalirana snaga      brazil      meksiko      njemačka      europa
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?