Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Njemačka osniva centar za hitne slučajeve za priobalne vjetroelektrane E-mail
Autor Leo Jerkić   
Subota, 11 Veljača 2012 16:56

Njemačka služba za morska istraživanja i hitne slučajeve (DGzRS) surađuje sa operatorima vjetroelektrana kako bi osnovali centar za hitne slučajeve koji bi rukovodio u slučaju nesreća na priobalnim vjetroelektranama.

Stručnjaci za vjetar i predstavnici DGzRS-a su dugo planirali prvi sastanak u vezi hitnih slučajeva, ali to je ubrzano nakon što je jedan instalater poginuo u tragediji na Bard Offshore 1 vjetroelektrani.

DGzRS procjenjuje da će bar 1.000 ljudi paralelno raditi na gradnji, popravcima i servisiranju na različitim priobalnim vjetroelektranama unutar idućih 10 godina, te se očekuje da bi broj nesreća mogao porasti tokom idućih nekoliko godina. Zbog toga će se uvesti centar za hitne slučajeve u Bremenu.

Za početak će se fokusirati na koordinaciju u slučaju nesreća, s tim da se srednjeročno i dugoročno planira uvesti i monitoring neba i mora. Očekuje se da će ove godine centar početi sa privremenim radom. Na neki način je on već i u radu pošto je centar u Bremenu u slučaju nesreće na Bard Offshore 1 vjetroelektrani koristio brod za instalaciju vjetroelektrana Wind Lift 1 kao centar operacija, te ga koordinirao sa helikopterima Njemačkih marinaca i policije, te sa dvije jahte.

Procjenjuje se da će godišnji troškovi rada ovog centar biti do 10 milijuna eura, i da će ih snositi operateri vjetroelektrana, što je cifra koju će rado pokriti, pošto je takva organizacije centra za hitne slučajeve puno jeftinija nego da svaka vjetroelektrana ima svoj centar.

Izvor: www.renewablesinternational.net

Tags:     priobalne vjetroelektrane      njemačka      centar      hitni slučajevi
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?