Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Afrika, tržište obnovljivih izvora energije u nastajanju E-mail
Autor Leo Jerkić   
Nedjelja, 26 Veljača 2012 11:20

Južnoafrička Republika je nedavno imala aukciju za 1.500 MW obnovljivih izvora energije čija je ukupna vrijednost 4,5 milijardi dolara.

Abengoa, Gestamp i Iberdrola, su španjolske tvrtke koje su osvojile aukcije za razvoj 150 MW koncentriranih solarnih elektrana, i to kroz dvije elektrane. Također su dobili posao za isporuku 100 MW opreme i 260 MW za projekte vjetrtoelektrana.

Od 630 MW vjeroelektrana u tenderu, većinu vjetroagregata će isporučiti Vestas, Siemens, Suzlon, Sinovel i Nordex, dok Španjolske tvrtke Gamesa i Acciona nisu dobile ništa.

Druga runda aukcija za obnovljive izvore bi trebala biti u ožujku, a trebali bi se nuditi projekti u Lesotu, Namibiji i Bocvani. U iduće dvije godine bi Afrika trebala na aukciju staviti 2.200 MW OIE, pri čemu će većina projekata biti u JAR-u koja planira instalirati 3.475 MW do 2025. godine.

JAR ima veliki potencijal za razvoj svih obnovljivih izvora, pa tako i za hidroelektrane i geotermalne elektrane. Također su krenuli i u razvoj tehnologija za spremanje energije i za hvatanje CO2.

U istočnoj Africi pak Kenija, Tanzanija i Uganda planiraju projekte solarnih elektrana, vjetroelektrana i geotermalnih elektrana. Tanzanija predvodi tu regiju sa ogromnom vjetroelektranom Singida čija bi snaga, kad bude u potpunosti gotova za pet godina trebala biti 1.800 MW. U Keniji pak postoje planovi za razvoj geotermalnih elektrana.

Na zapadu Afrike nažalost još nisu krenuli projekti OIE zbog nedostatka političke potpore, te se trenutačno gradi samo 1 vjetroelektrana snage 50 MW u Nigeriji. Ipak, očekuje se razvoj solara u Nigeriji, Gani i Sierra Leoneu koje su ekonomski najjače zemlje tog područja. Zapadni dio Afrike ima najviše potencijala za proizvodnju iz solara u cijeloj Africi.

Izvor: www.renewableenergyworld.com

Tags:     južnoafrička republika      afrika      oie      vestas      siemens      solar      aukcije
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?