Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Rast energije vjetra je dio budućnosti Azije E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 01 Ožujak 2012 17:49

Godišnja statistika za vjetroelektrane koju je nedavno objavio GWEC (Svjetsko vijeće za energiju vjetra) je pokazala veliki rast u ukupnoj instaliranoj snazi vjetroelektrana u azijskoj regiji i to sa 61.106 MW na kraju 2010., na 82.398 MW na kraju prošle godine.

Kada se ti podatci usporede sa rastom broja stanovništva u regiji može se očekivati i veća količina instalirane energije vjetra tokom idućih godina.

Azija je druga najveća regija na svijetu prema instaliranoj snazi vjetroelektrana, odmah iza EU koja je do sada instalirala 93.597 MW vjetroelektrana. Azija s druge strane ima najveći broj stanovnika na svijetu i to oko 3,9 milijardi, što je 55% ukupnog svjetskog stanovništva, dok EU ima samo 502 milijuna odnosno 7,2% svjetskog stanovništva.

Predvodnik azijskog tržišta je Kina koja je prošle godine instalirala čak 18.000 MW vjetroelektrana, a ukupno ima 62.733 MW čime je na prvom mjestu u svijetu. Na drugom mjestu je prošle godine bila Indija koja je instalirala 3.019 MW, a ukupno ima 16.084 MW. Japan je bio na trećem mjestu tokom 2011., a dodao je samo 168 MW, te sada ukupno ima 2.501 MW.

Mali rast je ostvaren i u Južnoj Koreji, Tajvanu, Vijetnamu, Indoneziji, Filipinima, Šri Lanki, Tajlandu i Bangladešu. S obzirom da se očekuje veća potražnja za energijom općenito u Aziji tokom idućih godina i desetljeća sa sigurnošću se može reći da će cijela ta regija jako utjecati na razvoj vjetroelektrana u ostatku 21. stoljeća.

Izvor: http://blog.ewea.org

Tags:     azija      energija vjetra      rast      vjetroelektrane      kina      indija      japan
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?