Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Mogućnosti za pametnu električnu mrežu i vjetroelektrane E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 05 Travanj 2012 21:34

Gregor Czisch, istraživač koji je studirao na obnovljivim izvorima energije i to ponajviše na solarnim energetskim sustavima u Fraunhofer Institutu i Sveučilištu Kassel, je proučavajući OIE zaključio da je energija vjetra najbolji odgovor na Europsku potragu za novim izvorima energije.

Kao razlog takvog razmišljanja navodi da je to najjeftinija tehnologija za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i da je potencijalno gledano ima sasvim dovoljno, unatoč njenoj varijabilnosti - jer, smatra Czisch je Europa dovoljno velika da uvijek negdje puše vjetar. Kada bi postojala mreža dovoljno velika i jaka da spoji cijelu Europu, moglo bi se proizvoditi dovoljno električne energije iz vjetroelektrana da se pokrije cijeli kontinent.

Iako to zvuči pomalo pretjerano i utopistički, sa dovoljnom penetracijom vjetroelektrana i dovoljno jakom mrežom na dovoljno velikom području bi se varijabilnost proizvodnje mogla u velikoj mjeri riješiti, te bi time industrija vjetra davala više električne energije u mrežu. Ipak, za rješavanje tih problema potrebna su bolja predviđanja proizvodnje iz vjetroelektrana, odnosno bolje meteorološke procjene i to pogotovo na makro razini cijele Europe. Potrebno je na vrijeme znati i procijeniti kakvi bi vremenski uvjeti trebali biti na pojedinim područjima Europe tako da operatori mreže budu spremni primiti dodatnu proizvodnju iz obnovljivih izvora energije.

Izvor: www.awordaboutwind.com

Tags:     električna mreža      vjetar      varijabilnost      vjetroelektrane      obnovljivi izvori energije
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?