Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Energija vjetra

Značaj i vizija energije vjetra u budućnosti E-mail
Autor Edo Jerkić   

Zbog razvijenosti tehnologije, učinkovitosti i ekonomike, vjetar trenutno izgleda kao najperspektivniji izvor energije budućnosti, ali je već i značajan izvor električne energije sadašnjosti. No, treba priznati i da nije i ne može biti jedino rješenje svih energetskih izazova koje donosi doba u kojem ćemo iscrpiti sva fosilna goriva koja nam je Zemlja stvarala milijunima godina.

Razdoblja bez ili sa manje vjetra će se moći predvidjeti – disperzijom izvora i smanjiti na minimalnu moguću mjeru – ali će se ipak dešavati. Zbog toga svi oni koji rade u industriji vjetra razmišljaju i o upotrebi solarne energije i posebice energiji vode, kao izvoru koji se idealno nadoponjuje s vjetrom (akumulacijske hidroelektrane i pumpno-akumulacijske hidroelektrane su iznimno učinkoviti spremnici energije koji mogu balansirati promjenjivost prozvodnje energije iz vjetroelektrana, kao i promijenjivost potrošnje energije krajnjih kupaca). Također, glavni akteri u industriji vjetra su se okrenuli i drugim tehnologijama spremanja energije (npr. gorive ćelije) kao rješenju koje može pomoći što većem udjelu vjetroelektrana u elektroenergetskom sustavu.

vjetroagregat

Jednom kada se otplati kapitalna investicija vjetroelektrane, tj. kada se njena ukupna vrijednost amortizira – to je uz solarne elektrane najjeftiniji izvor energije. Troškovi goriva su nepostojeći, a troškovi pogona i održavanja minimalni. Da ne govorimo o praktički nepostojećem utjecaju na okoliš, pogotovo u usporedbi s drugim izvorima energije – posebno fosilnim gorivima.

Neke regije su već dokazale da su visoki udjeli vjetroelektrana mogući u današnjim sustavima. Dodatnim razvojem sustava i primjenom nove paradigme upravljanja sustavom, kao i upotrebom drugih obnovljivih izvora energije, te sustava spremanja energije očekuje se da će se granice udjela vjetroelektrana u elektroenergetskim sustavima samo pomicati prema naprijed. EWEA čak predviđa da bi vjetar mogao pokriti i 80% potreba čovječanstva za električnom energijom do 2050. godine.

Predviđanja instaliranih vjetroelektrana do 2014.
Predviđanje razvoja tržišta vjetroelektrana do 2014., izvor: GWEC

Nedavna predviđanja GWEC-a (Global Wind Energy Council) govore o tri milijuna radnih mjesta u industriji vjetra do 2030. godine, i instaliranju po jednog novog vjetroagregata svakih 7 minuta, te ukupnoj instaliranoj snazi od čak 2.300 GW!Index članka
Značaj i vizija energije vjetra u budućnosti
#2
#3 Ciljevi
#4
#5
#6 Hrvatska
Sve stranice
 

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?