Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Struka

Održan 4. međunarodni forum o obnovljivim izvorima energije E-mail
Autor Edo Jerkić   
Ponedjeljak, 04 Listopad 2010 14:04

U Hotelu Palace u Dubrovniku je 01.10. u organizaciji Energetika Marketinga, a u sklopu konferencije Energetska i procesna postrojenja održan 4. međunarodni forum o obnovljivim izvorima energije.

forum o obnovljivim izvorima energije

Sam forum se sastojao od četiri tematske cjeline:

  • Uvodna predavanja o obnovljivim izvorima energije
  • Značaj i uloga obnovljivih izvora energije
  • Nova rješenja za iskorištavanje obnovljivih izvora energije
  • Mogućnost primjene i izvedeni projekti obnovljivih izvora energije

 

Prvi predavač dana je bio ujedno i najzanimljiviji sa profesionalne točke gledišta. G. Raguzin je naime prezentirao nove aktivnosti Ministarstva gospodarstva koje idu u smjeru izmjene zakona, donošenja potpuno novog Zakona o obnovljivim izvorima energije i usklađivanju svega s direktivama EU.

U sklopu tog novog Zakona o obnovljivim izvorima energije i paketa pratećih zakona konačno će se napraviti razlika među velikim i malim obnovljivim izvorima energije za proizvodnju električne energije čime bi se instalacija na stambene objekte i korištenje obnovljivih izvora energije od strane fizičkih osoba trebalo približiti običnom čovjeku. Nadamo se da će u tom smislu procedura biti maksimalno pojednostavljena na onaj način kako je to napravljeno u zemljama EU, posebice Njemačkoj.

Još jedna značajna novost je i rad na regulativi o poticanju primjene toplinske energije iz obnovljivih izvora energije (solarni toplinski sustavi, dizalice topline, kotlovi na biomasu i sl.).  Također se donosi i zakon o biogorivima za prijevoz.

Sustav poticajnih tarifa i poticanih izvora će se također izmijeniti. Možda jedna od najbitnijih odluka u tom smislu je poticanje proizvodnje iz reverzibilnih hidroelektrana čime bi se mogla znatno povećati regulacijska sposobnost elektroenergetskog sustava i pokrivati onaj dio najskuplje električne energije koja se trenutno u Hrvatskog uvozi.

 Index članka
Održan 4. međunarodni forum o obnovljivim izvorima energije
#2
Sve stranice
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?