Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Nove tehnologije

EnerKite E-mail
Autor Iva Zelenko   
Ponedjeljak, 15 Listopad 2012 19:10

Sustavi koji električnu energiju proizvode iz energije vjetra na velikim visinama nisu više novost, a jedna od kompanija koje ih proizvode je i njemačka kompanija EnerKite.

EnerKite je razvio sustav EK 30, koji je postavljen na kamion, što ga čini lakim za transportiranje. Maksimalna snaga prototipa je 30 kW, a najbolje rezultate postiže na visinama od 100 do 300 metara, pri brzini vjetra od 9 do 12 m/s. Za rad sustav koristi krilo slično kite-u, čija površina može biti od 15 do 21 m2, a težina od 5 do 10 kg. Ukupna masa cijelog sustava s vozilom iznosi 12 tona.

EnerKite

Kao i kod svih ovakvih sustava, krilo je kabelom spojeno s generatorom koji se nalazi na tlu, odnosno na vozilu. Generator proizvodi električnu energiju koja se pohranjuje u bateriji snage 600 V, 84 Ah. Godišnje ovaj sustav može raditi oko 4000 ekvivalent sati, čime mu učinkovitost iznosi oko 80%.

EnerKite-ov EK30 namijenjen je developerima i istraživačkim institucijama za daljnja ispitivanja i mjerenja, ali ga je moguće upotrebljavati i za razne događaje koji su na otvorenom kada električna energija nije lako dostupna, ističe Alxender Bormann, glavni izvršni direktor EnerKite-a.

Daljnji planovi ove kompanije uključuju pronalazak partnera za širenje na europskom, američkom i azijskom tržištu. Prvi komercijalni sustav, EK200 planiran je za 2015. godinu, a uz to kompanija razvija i sustav EK1M, snage 500 kW koji bi trebao proizvoditi oko 2.2 GWh električne energije godišnje.

Izvor: http://www.enerkite.com/

Tags:     EnerKite      zračni vjetroagregat      kite
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?