Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Objavljen GWEC-ov godišnji izvještaj za svjetsku energiju vjetra za 2012. E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 17 Travanj 2013 20:47

GWEC (Global Wind Energy Council) je objavio danas svoj Godišnji izvještaj za energiju vjetra koji uključuje i petogodišnja predviđanja za tržište do kraja 2017. Iako postoji razlog za zabrinutost zbog stanja na glavnim OECD tržištima, jaka tržišta u Kini, Indiji, Brazilu, kao i nova tržišta u Latinskoj Americi, Africi i ostatku Azije će poticati rast na razini svijeta.

Steve Sawyer, glavni tajnik GWEC-a je izjavio da, iako je sam vjetar varijabilan, najveći problem sektora danas je nepredvidivost političara koji rade okvire za energetski sektor. Ipak sve osnove koje su poticale razvoj vjetra do sada kao što su energetska sigurnost, stabilnost cijena i lokalni ekonomski razvoj su tu; a i same vjetroelektrane su postale konkurentne na većem broju tržišta.

Rekordne instalacije u SAD-u i Europi su predvodile svjetsko tržište od 44,8 GW prošle godine što je 10% više nego 2011. Ukupna svjetska instalirana snaga je 282,5 GW, što je kumulativni rast od skoro 19%. Ove godine se očekuje lagani pad, dok se oporavak očekuje iduće godine sa godišnjim rastom od 13,7% do 2017., kada bi ukupna instalirana snaga trebala biti 536 GW.

SAD je po prvi puta nakon 2009. bio najveće tržište, sa svega 164 MW više od Kine. Ipak, SAD-u će sigurno pasti tržište tokom ove godine zbog kasnog produživanja njihovih poticaja, a i u Europi se očekuje pad zbog političke nesigurnsoti oko poticaja.

S druge strane u Kini se očekuje 18 GW vjetroelektrana ove godine, što bi bio poveći rast, a i očekuje se oporavak tržišta Indije. Brazil bi ove godine trebao nadmašiti 2 GW instalacije godišnje, a i Meksiko i Kanada bi trebali rasti. Osim toga su krenula tržišta u Južnoafričkoj Republici gdje se gradi nekoliko stotina megavata, a počinje i gradnja nekih vjetroelektrana u subsaharskoj Africi. U Aziji se pak očekuje veća količina vjetroeletrana u Paksitanu, Mongoliji, Filipinima i Tajlandu.

Izvor: www.gwec.net

Tags:     gwec      energija vjetra      godišnji izvještaj      energetski sektor      sad      europa
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?