Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Sa sastanka G20 dolaze miješane vijesti za energiju vjetra E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 30 Lipanj 2010 20:04

Konačni tekst sastanka G20 vodećih zemalja svijeta u Torontu koji je završio u nedjelju je imao miješanu poruku za energiju vjetra. Ovdje možete pročitati kako je vijest putovala kroz zelenu zajednicu.

U pozitivnoj stavci, koju je objavio Business Green, G20 je ponovio prethodno jamstvo da će se ukinuti skupe i neefikasne potpore fosilnim gorivima – koje godišnje iznose oko 550 milijardi dolara. Tekst kaže da potpore fosilnim gorivima „potiču štetnu konzumaciju“, dodajući da će se ukidanje odvijati „srednjoročno“. Također su dali jamstvo da će pregledati napredak na budućim sastancima.

Ali loša vijest za energiju vjetra, prema Earth Timesu, je došla kad su se vođe G20 dogovorile da odustanu od jamstva da će ulagati u čistu energiju. U završnom tekstu je to smanjeno na „obveza za zeleni oporavak i održivi globalni razvoj.“

Prema WWF blogu, to je velika razlika u odnosu na sastanak G20 iz Pittsburgha 2009. koji je sadržavao 8 referenci na „čistu enerigju“. „Prošli su kroz ovaj dokument sa usisivačem da maknu sve reference na čistu energiju“, rekla je WWF-ov ekspert za klimu, Kim Carstensen.

Reference za investiranje u borbu protiv klimatskih promjena su također bile slabe – dok EU i Japan ostaju snažni u obvezi da smanje emisije ugljikovog dioksida, druge zemlje su se svađale oko toga tko će učiniti koliko. Također, nije dogovorena nijedna inicijativa koja bi oporezovala financijske transakcije, kako bi se financirala akcija protiv klimatskih promjena u najsiromašnijim zemljama. Na kraju, konačna verzija teksta je jamčila daljnje podržavanje međunarodnih klimatskih promjena prije budućeg UN sastanka u Meksiku.

„Najzelenija stvar kod G20 je njihov kapacitet da ponovno koriste stare obaveze. Ovaj sastanak je mogao biti početak pravih akcija prema čistoj, efikasnoj i otpornoj ekonomiji, ali sve što smo dobili su neke lijepe riječi o zelenoj ekonomiji i recikliranu izjavu o potporama fosilnim gorivima.“, zaključak je Carstensena.

Izvor: blog.ewea.org

 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?