Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Vjetroelektrane nisu u top 9 uzroka smrti ptica u Kanadi E-mail
Autor Leo Jerkić   
Nedjelja, 20 Listopad 2013 23:21

Environment Canada je prije nekoliko tjedana objavio listu top devet uzroka smrti ptica na kojem nema vjetroagregata, odnosno vjetroelektrana.

Glavni uzrok smrtnih slučajeva su mačke (200 milijuna smrti godišnje), a na drugom i trećem mjestu su dalekovodi i zgrade sa oko 25 milijuna smrti godišnje. Ova organizacija za okoliš je procijenila da sami vjetroagregati uzrokuju otprilike 16.700 smrtnih slučajeva što je puno manje od komunikacijskih stupova na devetom mjestu koji uzrokuju 220.000 smrti. Iako se prema izvještaju očekuje da će se broj vjetroagregata udeseterostručiti tokom idućeg desetljeća, time bi vjetroagregati još uvijek uzrokovali samo 2/3 smrti ptica u odnosu na komunikacijske stupove. Stoga se očito ne može očekivati da će se vjetroagregati pojaviti kao veći uzrok smrti ptica u Kanadi ili igdje drugdje. Osim toga vjetroelektrane proizvode čistu energiju te pomažu okolišu tako da treba uzeti u obzir i količinu spašenih ptica na taj način.

Nažalost, točan broj postavljenih vjetroagregata u Kanadi nije poznat, ali s obzirom na ukupnu instaliranu snagu  i prosječnu snagu vjetroagregata u Europi može se procijeniti da u Kanadi ima oko 5.000 vjetroagregata. Time se može procijeniti da vjetroagregati uzrokuju po tri smrti ptica godišnje.

 

Izvor: www.renewablesinternational.net

Tags:     vjetroelektrane      kanada      smrti ptica      vjetroagregat
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?