Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Prošle godine je investirano 28,1 milijardi dolara u vjetroelektrane na svjetskoj razini E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 22 Siječanj 2014 22:12

Svjetske investicije u sektor vjetroelektrana su prošle godine biile 28,1 milijardi dolara.

To su rezultati istraživanja konzultantske tvrtke iz SAD-a Mercom Capital Group prema kojima je financiranje iz javnog sektora iznosilo 5,8 milijardi dolara kroz 17 ugovora. Financiranje za velike projekte je bilo 18,1 milijardi dolara za 114 projekata što je veilki rast u odnosu na godinu ranije kada je ostvareno 14 milijardi dolara investicija za 72 projekta. U financiranju je prošle godine sudjelovalo 150 investitora.

Najaktivniji investitori u projekte su prošle godine bili KfW IPEX-Bank sa devet projekata i Europska Investicijska Banka sa sedam projekata, te Nord/LB sa šest projekata. Šo se tiče akvizicija i spajanja sektor vjetra je imao 33 transakcije, od čega je 18 objavljenih imalo vrijednost od 2,6 milijardi dolara. Što se tiče samih akvizicija projekata prošle godine ih je bilo 116, odnosno više od 16 GW, čime je ostvaren rast u odnosu na godinu ranije kada ih je bilo 72.

Najveće akvizicije projekata prošle godine je predvodio SEAS-NVE sa kupovinom 80% udjela u priobalnoj vjetroelektrani Rodsand 2 snage 207 MW od E-ona za iznos od 577 milijuna dolara. Drugi na listi je akvizicija General Electric iz Portlanda koji je otkupio drugu fazu vjetroelektrane Lower Snake River snage 267 MW za 535 milijuna dolara, a treći je Blue Energy koji je za 392 milijuna dolara kupio 177 MW portfelj RidgeWind od HgCapitala.

 

Izvor: http://renews.biz

Tags:     vjetroelektrane      investicije      svjetska razina
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?