Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Pogled GWEC-a na trendove i perspektivu vjetroelektrana u 2012. E-mail
Autor Leo Jerkić   
Subota, 04 Veljača 2012 12:52

Ovaj kratki članak daje predviđanja Steve Sawyera, glavnog tajnika GWEC-a, (Svjetski savjet za energiju vjetra) za razvoj energije vjetra odnosno vjetroelektrana u 2012.

S obzirom na krizu koja vlada u svijetu teško je imati pozitivna predviđanja za tržišta u 2012., pogotovo nakon što je iz svjetske perspektive 2011. bila vrlo dobra. Kina je ponovno imala veliki rast, Indija i Kanada su ostvarile rekordne rezultate, a Europsko tržište je ostalo na razini od godinu prije, SAD je ponovno počeo rasti, dok je Latinska America ostvarila rekordan rast i to predvođena Brazilom i Meksikom.

U 2012. će najvažniji događaji za energiju vjetra biti rezultati u kongresu SAD-a o produljenu poticaja preko poreza (tzv. PTC) i o rješenju krize u Eurozoni. Ukoliko PTC bude produžen, a  Europa izađe iz krize može se očekivati jako tržište u 2012., pogotovo u priobalnom sektoru. Što se tiče ostatka svijeta očekuje se daljnji rast u Latinskoj Americi predvođen Meksikom i Brazilom, a očekuje se i pojava novih većih tržišta kao što su Kenija, Južnoafrička Republika i Mongolija.

U slučaju da se problemi s Japanskom feed-in-tarifom riješe na pozitivan način do proljeća Japan bi mogao imati veliki rast ove godine. Prema GWEC-u, tržište bi u 2012. trebalo biti oko 48 GW. Ta bi brojka mogla biti malo previše optimistična, ali treba vidjeti kakvo će biti stanje svjetske ekonomije tokom idućih par mjeseci.

Izvor: http://blog.ewea.org

Tags:     vjetroelektrana      perspektiva      2012      steve sawyer      japan      sad      europa
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?