Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Debata u SAD-u o produljenu poticaja za vjetroelektrane stvara dodatnu nesigurnost u sektoru E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 05 Srpanj 2012 20:12

U SAD-u se paralelno sa izborima u studenome nastavlja žestoka debata o produljivanju glavne metode poticaja za energiju vjetra.

U ponedjeljak je Nancy Sutley, glavni savjetnik za okoliš predsjednika Obame te predsjednica vijeća Bijele kuće za kvalitetu okoliša, podržala druge političare u Saint Paulu, Minnesoti koji su zatražili postojeći porezni kredit za proizvodnju (PTC). Prema izvještaju Pioneer Press, Sutley je pred okupljenima objavila da će iduće godine biti izgubljeno 37.000 poslova ako Kongres pod hitno nešto ne napravi. Cijeli sektor vjetra će stati ako se nešto ne učini,  a već sada tvrtke odgađaju planove za gradnju novih vjetroelektrana.

U samoj priči je dodatno napomenuto da Obama podržava PTC, kao i 30% poticajni porez na investicije za koje se koristi oprema proizvođača koji rade komponente u SAD-u. Protivnici navode da su ti krediti preskupi i da industrija ne može samu sebe podržavati.

PTC koji završava na kraju godine postoji od 1992., te daje vjetroelektranama poticaj od 2,2 centa po kWh proizvedene električne energije. Iako je PTC produžen više puta, događale su se i greške federalnih političara te je zbog toga sektor vjetra konstantno u krugovima velikog rasta i pada. Američka asocijacija za energiju vjetra (AWEA) je nedavno objavila da je studija Navigant Consultinga utvrdila da bi se produžetkom PTC-a otvorilo čak 100.000 poslova u iduće četiri godine.

Istovremeno Ken Salaza, tajnik unutrašnjih poslova je objavio na stranicama vlade da su dva velika projekta vjetroelektrana pred javnom objavom studije utjecaja za okoliš kako bi ih javnost mogla vidjeti i kako bi prošle zadnju recenziju. Jedna od tih vjetroelektrana se nalazi u Wyomingu te bi trebala imati snagu od čak 3.000 MW čime bi bila najveća u SAD-u i jedna od najvećih u svijetu. Osim toga je na stranicama je Salazar objavio da će se objaviti procjene za okoliš za komercijalni najam lokacije za priobalne vjetroelektrane uz obalu Rhode Islanda i Massachusettsa.

Izvor: http://blog.ewea.org

Tags:     sad      nancy sutley      ken salaza      obama      awea      ptc      vjetroelektrane      energija vjetra
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?