Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Podstrukture priobalnih vjetroagregata E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 28 Prosinac 2011 18:23

Sarah Azau, novinarka EWEA-e je istražila podstrukture priobalnih vjetroelektrana, a njene rezultate prenosimo u ovom članku.

Svatko tko je bio u prilici vidjeti priobalni vjetroagregat je sigurno bio impresioniran veličinom cijele strukture i lopatica, ali teško da je bio impresioniran samim donjim dijelom vjetroagregata, tzv „podstrukturom“ koja se većim dijelom nalazi ispod površine mora.

Unatoč tome sama podstruktura je praktički najvažniji dio, posebno zbog teških uvjeta na moru koji se znaju pojaviti na području instalacije priobalnih vjetroelektrana. Podstruktura zbog toga mora biti jaka i stabilna uz minimalni rizik pomicanja vjetroagregata neovisno o jačini vjetra i valova, te također mora biti praktična i dovoljno jeftina za proizvodnju i transport.

Trenutačno postoje tri glavne vrste podstruktura za priobalne vjetroagregate, koje se odabiru na temelju troškova, dubine mora, vrsti morskog dna i vrsti vjetroagregata.

Najčešća vrsta podstruktura je tzv. „monopile“ – čelični stup koji je se usadi u dno more. Monopile se najčešće koristi za dubine mora od 20-25 metara ili manje od toga. Monopile struktura se jednostavno napravi, nije preskupa, te se lako postavlja u plitkim vodama. Ipak, za sada se ne koriste u dubljim vodama jer tamo postaju previše nestabilni.

Druga najčešća vrsta su “strukture koje koriste gravitaciju“ (GBS) koje sjede na dnu mora, pri čemu se u njih ubrizgava pijesak, beton, kamenje ili željezo kako bi se povećala masa temelja, a samim time i stabilnost strukture.

Treća najčešća vrsta su „space frame strukture“ koje koriste nekoliko naslaga odnosno stupova. Postoje tri osnovne vrste tih struktura i to su „tripodi“ i „tri-pilei“ koji imaju tri odvojene noge i „jacketi“. Jacketi se već godinama koriste u industriji nafte i plina, a u odnosu na sve druge strukture dosta su kompleksnije i skuplje, ali zato im je masa manja. Do sada su se jacketi koristili za četiri priobalne vjetroelektrane i to Beatrice Demonstrator u Velikoj Britaniji, Alpha Ventus u Njemačkoj, Thornton Bank u Belgiji i Ornonde u Velikoj Britaniji.

Na slikama se mogu vidjeti skice svake od gore navedenih podstruktura:

 


Slika 1: Monopile i GBS podstruktura


Slika 2: Space frame podstrukture

Budućnost podstruktura

U budućnosti se očekuje daljnje korištenje monopile struktura tamo gdje su uvjeti odgovarajući za njihovo korištenje. GBS-ovi će se koristiti za lokacije s plitkim morima koja su zaklonjenija od vanjskih utjecaja. Space frame strukture će se koristiti sve više s obzirom da se planira gradnja priobalnih vjetroelektrana na područjima veće dubine mora.

Očekuje se i razvoj novih tehnologija, a najbliže komercijalnoj upotrebi trenutačno je koncept plutajućih platformi koje bi se koristile za mjesta s dubinom mora većom od 50 metara. Takvih lokacija postoji napretek u mediteranu, atlantiku i morima oko Norveške.

Postoji više različitih koncepata plutajućih platformi a najdalje je trenutačno stigao Statoil sa svojim konceptom „Hywind“ koji  ima dugoročni testni pogon i to sa Siemensovim 2,3 MW vjetroagregatom koji je postavljen na platformu pokraj obale Norveške 2009. Prototipove još imaju BlueH koji ima platformu na moru južno od Italije i WindFloat koji je u rujnu ove godine postavio Vestasov 2 MW vjetroagregat na svoj prototip plutajuće platforme.

Vjerojatno najvažnija činjenica u vezi podstruktura je ta što su tehničke barijere za započinjanje njihove proizvodnje relativno male. Nova postrojenja se mogu sagraditi prilično brzo, te se njihovom izgradnjom inženjerske tvrtke mogu brzo ubaciti u posao sa priobalnim vjetroelektranama. Same podstrukture čine 20% ukupnih troškova za priobalni vjetroagregat, tako da se i u tome vidi važnost uloge proizvođača podstruktura u cijelom lancu industrije priobalnih vjetroelektrana.

Izvor: Wind directions

Tags:     priobalni vjetroagregati      podstrukture      energija vjetra      monopile      gbs      space frame
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?