Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Nove tehnologije

Započeo rad na prototipu plutajućeg vjetroagregata sa vertikalnom osi vrtnje E-mail
Autor Iva Zelenko   
Četvrtak, 27 Siječanj 2011 23:51

Rad na razvoju i testiranju prototipa plutajućeg vjetroagregata sa vertikalnom osi vrtnje započeo je u Francuskoj. Glavni partneri ovog projekta, poznatijeg kao Vertiwind, su Nénuphar, dizajnerska kompanija iz Lilla; Technip, koji je također uključen i u projekt HyWind; te EDF Energies Nouvelles, podružnica obnovljivih izvora energije francuske elektroprivredne kompanije EDF.

Projekt je nedavno dobio veliki poticaj primivši nagradu od 7 milijuna eura kroz program francuske vlade pod nazivom „Ulaganje u budućnost“. Program podržava inovativne projekte sa područja obnovljivih izvora energije i projekte koji u cilju imaju smanjenje emisije CO2.

Vertiwind se sastoji od generatora s direktnim pogonom koji je postavljen na 90 metara visoku trokutastu strukturu usidrenu za morsko dno. Za dizajn platforme, sidrene sustave, priključni kabel i instalacije na lokaciji zadužen je Technip.

Charles Smadja, predsjednik uprave Nénuphar, izjavio je da njihov koncept nudi najisplativiji i najpouzdaniji plutajući vjetroagregat; bez masivnog tornja i kućišta, bez mjenjača i bez kompleksne geometrije lopatica.


Izvor: www.nenuphar-wind.com

Nisko težište čini uređaj stabilnijim i smanjuje žiroskopske efekte, tvrde u kompaniji. To ujedno znači da je platforma jeftinija, te se cijela jedinica može sastaviti u luci i dotegliti brodom do lokacije, bez potrebe za posebnim dizalicama.

Prema Smadjai, to omogućava kraće vrijeme isporuke i instaliranja, i to do čak devet mjeseci, smanjene troškove upravljanja i održavanja, te veću pouzdanost u odnosu na druge priobalne vjetroagregate.

U kompaniji kažu kako se očekuje da će Nénupharova ciljana cijena po MW biti usporediva s trenutnim cijenama po MW za konvencionalne neplutajuće vjetroagregate, što omogućava razvoj vjetroelektrana u znatno dubljim vodama.

Nénuphar planira izgradnju prototipa vjetroagregata za rad na kopnu u punoj veličini već ove godine, te provedbu testiranja prototipa vjetroagregata za rad na moru snage 2 MW 2013. godine u sklopu projekta Vertiwind.

 

Izvor: www.windpowermonthly.com

Tags:     Vertiwind      Nénuphar      okomite osi      off-shore      Francuska
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?