Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Europska industrija energije vjetrom podržala prijedlog o povećanju cijene za emisije CO2 E-mail
Autor Iva Zelenko   
Četvrtak, 26 Srpanj 2012 12:45

Europska komisija jučer je iznijela prijedlog o odgađanju aukcije dozvola za emisije CO2, čime bi se poboljšala učinkovitost ETS sustava (Emission Trading System). Odgađanje dobivanja dozvola potrebno je kako bi se spriječio daljnji pad cijenja CO2. Trenutno se čeka odluka država članica i Europskog parlamenta.

Povećanje cijena CO2Europska komisija konačno je odlučila poduzeti određene mjere kako bi u kratkom vremenskom razdoblju povećala cijenu emisije CO2. Time bi se osigurala stabilna cijena u budućnosti, a drugi korak trebao bi biti trajno riješenje smanjenja sadašnjeg i budućeg viška dozvola – količina dozvola koja se nalazi na tržištu do 2020. godine trebala bi biti smanjena za 2,6 milijardi, izjavio je Rémi Gruet, viši savijetnik za regulatorne poslove zaštite okoliša i klimatske promjene u EWEA-i.

Industrija u Europskoj uniji se mijenja, te danas obuhvaća mnoge nove sektore koji imaju određene beneficije zbog ambicioznih cijena CO2. Sektor energije vjetra jedan je od najdinamičnijih i svjetski konkurentan; u 2010. godini BDP-u Euopske unije doprinijeo je sa 32,4 milijarde eura, od čega se 8,8 milijardi eura odnosi na izvoz, a u sektoru je bilo zaposleno 238.000 radnika. Povećanje cijene emisija doprinijeti će klimatskom i gospodarskom oporavku, zaključuje Gruet.

 

Izvor: http://www.ewea.org/

Tags:     CO2      poticaji      dozvole za emisije      EU      Europska komisija      ETS
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?