Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Dovršena izgradnja centra za ispitivanje lopatica u UK E-mail
Autor Iva Zelenko   
Petak, 10 Kolovoz 2012 11:35

Kompanija Shepherd Constuction dovršila je izgradnju novog centra za ispitivanje lopatica namijenjenih vjetroagregatima na moru. Centar se nalazi u gradu Blyth, Northumberland, Engleska.

Ovaj projekt drugi je od tri objekta koji će se nalaziti na tom području, a koji će služiti za ispitivanje tehnologija obnovljivih izvora energije namijenjenih za more. Projekte će financirati Narec (National Renewable Energy Centre), a ukupna vrijednost sva tri projekta iznosi oko 80 milijuna funti.

Centar za ispitivanje lopatica prostirati će se na 5700 m2, što ga čini najvećim takvim centrom na svijetu, a dizajniran je i za ispitivanje lopatica dužine do 100 m. U sklopu projekta izgrađeno je i ispitno kućište koje će podržavati lopatice tijekom ispitivanja.

Izgradnja ovog centra, koji se sastoji od čelične konstrukcije dužine 123 m, bio je kompleksan inženjerski izazov, ističu u Narec-u. Shepherd Construction cijelo je vrijeme blisko surađivao sa Narec-ovim projektnim timom kako bi pronašli odgovarajuće rješenje koje će moći izdržati sile i vibracije koje nastaju prilikom ispitivanja.

Rezultat toga je izgradnja ispitnog kućišta koje se sastoji od 15 metara visoke betonske strukture sa dva prstena. Gornji prsten, promjera 8 m je dizajniran za ispitivanje lopatica dužine do 100 m, a manji, donji prsten namijenjen je manjim lopaticama.

Kako bi se postiglo točno pozicioniranje prstena unutar betonske strukture upotrebljeno je 216 šipki zategnutih s vrlo malim tolerancijama od +/- 3 mm, a posebna vitla fiksirana na 132 kružna čelična prstena u podu koristiti će se za fiksiranje lopatica prilikom ispitivanja.

S obzirom da trenutno ne postoje ispitni centri sličnih dimenzija, projektni tim je morao osmisliti jedinstvena rješenja koja su uključivala vrlo male tolerancije kako bi struktura izdržala sve rigorozna ispitivanja, izjavio je Andrew Constantine, komercijalni direktor u Shepherd Construction.

Novi centar će omogućiti stvaranje nezavisne okoline kako bi se ubrzao razvoj novih dizajna lopatica. Riječ je o jedinstvenom centru koji može prihvatiti najveće lopatice koje se trenutno proizvode za vjetroagregate na moru, a komercijalna ispitivanja započeti će početkom slijedeće godine, izjavio je Andrew Mili, glavni izvršni direktor u Narec.

 

Izvor: http://www.renewableenergyfocus.com/

Tags:     Narec      ispitni centar      offshore      lopatice      UK      testiranje
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?