Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Nova radarska tehnologija može riješiti probleme energije vjetra sa zrakoplovima E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 24 Listopad 2012 17:32

Ograničenja iz zrakoplovne industrije su veliki problem industrije vjetra, a to se ponajviše vidi iz EWEA-inog izvještaja u kojem je utvrđeno da se zbog problema sa radarom blokiralo 19 GW projekata vjetroelektrana u Velikoj Britaniji, Finskoj, Švedskoj, Njemačkoj, Češkoj, Francuskoj, Španjolskoj, Grčkoj i Irskoj.

Mnogi problemi developera vjetroelektrana nastaju zbog sukoba sa zastarjelom opremom za radare i problemima zbog nadogradnje sustava tokom vremena. Prema Renewable UK će otprilike pola svih budućih vjetroelektrana imati primjedbe od zrakoplovnih institucija zbog interferencije radar ili zbog smetnje pri niskom letu. Ipak, pojavila se jedna nova tehnologija radara koja bi mogla biti jedan od načina da se riješe ti problemi.

Zrakoplovna luka Carmbridge na jugoistoku Engleske je potpisala ugovor za korištenje takozvane 3D holografske tehnologije radara. Njezini tvorci tvrde da je ovo prva tehnologija radara koja može pouzdano razlikovati vjetroagregate i zrakoplove zbog različitosti u njihovom ponašanju.

U slučaju da je vjetroelektrana napravljena u vidokrugu radara za kontrolu zračnog prometa, ona može stvoriti interferenciju koja može negativno utjecati na to što kontrola zračnog prometa vidi na nebu. Ova nova tehnologija bi trebala uspješno razlikovati vjetroagregate i zrakoplove, te bi stoga zrakoplovnom radaru trebala isporučivati poziciju zrakoplova bez dodatnih smetnji koje nastaju od vjetroagregata. To bi zračnom prometu trebalo dati konstantan i točan pregled zrakoplova dokle god se nalazi iznad vjetroelektrane. Holografski radar konstanto gleda u svim smjerovima, te tako mjeri dinamičke karakteristike svakog pojedinačnog cilja, time dajući smislene informacije o svim objektima koji se miču unutar polja.

Procjenuje se da bi u Velikoj Britaniji troškovi za rješavanje tehničih problema za radare mogli koštati i do 100 milijuna funti do 2020. Ipak, pojavljivanje prave tehnologije je već jedan veliki korak naprijed za vjetroelektrane jer bi mnogo više kopnenih vjetroelektrana u Velikoj Briatniji moglo dobiti dozvolu od strane zračnog prometa.

Izvor: http://blog.ewea.org

Tags:     radarska tehnologija      energija vjetra      zrakoplovi      vjetroagregati      velika britanija
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?