Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Španjolska vlada uništava deset godina razvoja energije vjetra E-mail
Autor Leo Jerkić   
Subota, 16 Veljača 2013 10:39

Energija vjetra je u Španjolskoj tokom zadnjih 100 dana proizvela više električne energije od bilo kojeg drugog izvora energije. Ipak vlada ukida poticaje za sektor i stavlja cijelu industriju i velikog isporučitelja električne energije u rizik.

Heikki Willstedt Mesa, direktor za energetsku politiku Španjolskog udruženja za energiju vjetra (AEE) je objasnio u intervjuu kojeg prenosimo u cijelosti zašto je zadnja odluka vlade toliko opasna.

P: Kakva je bila situacija za obnovljive u Španjolskoj do prošlog tjedna?

Prema Španjolskom zakonu, tvrtke u razumnom roku moraju povratiti svoju investiciju u obnovljive izvore energije sa prosjekom povrata uloženih sredstava između 7-8%. Prošle godine je nova vlada odlučila da od ove godine više neće biti poticaja za nove obnovljive elektrane. To je bio veliki udaraca za buduću insdutriju. Ali nakon toga je vlada odobrila 7% poreza na sve postojeće elektrane, uključujući vjetar i druge obnovljive. To znači da se utječe i na postojeće vjetroelektrane.

P: Što se onda dogodilo zadnji tjedan, što je dodatno pogoršalo situaciju?

Prije su obnovljivi projekti mogli izabrati između dvije opcije za poticaje: fiksnu tarifu ili tržišnu cijenu plus premiju. Većina projekata vjetroelektrana, njih 80% je odabralo drugu opciju. Ali prošli tjedan je iznenada uveden zakon kojim se ukida opcija tržišne cijene plus premija, tako da su od ove godine sve vjetroelektrane prešle na fiksnu tarifu. Dodatno, ovaj zakon utječe i na fiksnu tarifu koja se prije svake godine podešavala u skladu sa Španjolskom inflacijom. Sada se inflacija više neće računati na isti način, nego preko hrpe drugih parametara koje daju puno manju vrijednost. Ove godine je taj iznos -0,03% unatoč tome što je inflacija bila 3,5%. To sve zajedno znači da će prosječna vjetroelektrana dobiti 6 eura manje po MWh nego što su investitori predvidjeli.

P: Kakav će utjecaj imati ove mjere na energetski sektor vjetra u Španjolskoj?

Sektor vjetra će imati 600 milijuna eura manji prihod ove godine, što predstavlja 15% prihoda. Dodatno ove godine će ukupni iznos premija biti otprilike 1.950 milijuna eura prema našim proračunima, što je slično brojkama iz 2012. Ove brojke su niže nego ušteda u uvezenom gorivu za državu koja iznosi preko 2.200 milijuna eura, bez uračunatih izbjegnutih 20 milijuna tona ispuštanja CO2. Ove zadnje retroaktivne mjere bi mogle u potpunosti uništiti industriju vjetra u Španjolskoj. Zbog regulatorne nesigurnsoti, 40% poslova koje je sektor vjetra u Španjolskoj otvorio je već uništeno, a taj trend će se nastaviti ako vlada ne sredi situaciju.

P: Koja je Vaša poruka Vladi?

Ove mjere su ilegalne, te su protiv smjernica koje Europska Komisija razvija za promjene u poticajima. One su protiv Španjolskog zakona za električni sektor kao i protiv zakona koji regulira poticaje za energiju vjetra. Sektor će odvesti Vladu na sud ako ne promjeni ove nove mjere.

Također treba reći da Španjolska ovim mjerama ide unazad, ona je jedan od predvodnika u sektoru vjetra, a sada taj sektor uništava, te je to napravila u vrijeme kada druge zemlje članice EU sa većim udjelom vjetra idu prema premijama kojima omogućavaju proizvođačima energije vjetra da u potpunosti sudjeluju na tržištu. Ovo je kao putovanje u vrijeme kada je energija vjetra predstavljala 1% sustava. Uništeno je 10 godina truda sektora da zajedno sa operatorima mreže naprave od energije vjetra prihvaćenu tehnologiju. Vlada uništava vrijednost svaki puta kada se odobri zakon koji utječe na investicije koje postoje.

Europska Komisija treba dobro pregledati ove mjere zato što one utječu na zajedničke ciljeve Europe. Ovaj loš Španjolski primjer se lako može vidjeti kao nešto što se može replicirati na druge zemlje, čime bi se utjecalo na obećanja i ugovorne obaveze prema investitorima.

Izvor: www.ewea.org

Tags:     energija vjetra      vjetroelektrane      španjolska      obnovljivi
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?