Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

IEA: Energija vjetra rasti će 100 TWh godišnje E-mail
Autor Iva Zelenko   
Utorak, 24 Srpanj 2012 15:50

Do 2017. godine sektor energije vjetra biti će drugi na svijetu najveći proizvođač električne energije, stoji u izvješću izdanom od strane Međunarodne agencije za energiju (IEA).

Unatoč ekonomskoj nesigurnosti u mnogim zemljama, svjetska proizvodnja energije iz obnovljivih izvora energije povećati će se za više od 40%, te će iznositi 6.400 TWh, predviđa se u izvješću naziva Medium-Term Renewable Energy Market Report 2012.

Ovo je prvi puta da je IEA izradila polugodišnje izvješće za obnovljive izvore energije, a rezultat je to dinamičke, i sve veće, uloge obnovljivih izvora u svjetskom energetskom miksu. U izvješću se predviđa da će se u razdoblju između 2011. i 2017. godine proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora energije povećati za 1.840 TWh, što je za 60% više u odnosu na razdoblje između 2005. i 2011. godine, kada je proizvodnja iznosila 1.160 TWh.

Svjetska proizvodnja iz obnoljivih izvora

Do 2017. godine energija vjetra (i na moru i na kopnu) trebala bi ostvariti najveći doprinos svjetskoj proizvodnji energije iz obnovljivih izvora, nakon čega će slijediti hidroelektrane sa 16,7%. U razdoblju između 2011. i 2017. godine energija vjetra u prosjeku bi trebala rasti za 100 TWh godišnje, što je povećanje od 15,6%, ističe IEA. Energija vjetra na kopnu će, s porastom kapaciteta sa 230GW na više od 460 GW, činiti 90% tog rasta.

Tehnologija energije vjetra na moru postala je vrlo napredna, te ostvaruje sve veću konkurenciju konvencionalnim izvorima. Konstantna proizvodnja i dobava, te dostupnost dijelova ne bi trebali stvoriti zastoje u rastu, naglašava IEA.

U rastu kapaciteta energije vjetra na kopnu Kina bi trebala imati vodeću poziciju s novih 104 GW u razdoblju između 2011. i 2017. godine. Unatoč nesigurnosti vezanoj za kredite, S.A.D. bi tijekom tog razdoblja trebao ostvariti 27 GW novih kapaciteta, dok će Indija imati 17 GW, Brazil 8 GW, a U.K. 7 GW novih kapaciteta.

Sektor energije vjetra na moru, tehnologija u usponu, će se suočavati sa nešto većim izazovima implementacije, stoji u izvješću, no unatoč tome IEA vjeruje da će se, zbog raznih inicijativa od strane vlada, kapaciteti u ovom sektoru značajno povećati sa 4 GW, koliko su iznosili u 2011. godini, na 26 GW 2017. godine.

IEA predviđa da će najveći rast kapaciteta ostvariti Kina sa 6,7 GW, a nakon nje slijede U.K. sa 5,3 GW, Njemačka sa 3,8 GW i Francuska sa 1,5 GW.

Ovakva optimistična predviđanja poklapaju se sa najnovijim statistikama izdanim od strane EWEA-e, koje pokazuju da su u prvih šest mjeseci ove godine na Europsku elektroenergetsku mrežu spojena 132 priobalna vjetroagregata ukupne snage 523,2 MW, što je povećanje za 50% u usporedbi sa istim razdobljem prošle godine kada je bilo instalirano 348,1 MW.

Obnovljivi izvori energije napretkom tehnologije ubrzano se šire uz prelazak sa tržišta koje iziskuje potporu na potencijalno konkurentne segmente u većini zemalja, zaključuje izvršna direktorica IEA-e, Maria van der Hoeven.

 

Izvor: http://blog.ewea.org

Tags:     IEA      EWEA      statistike      predviđanja      Europa      Kina      2017.      Brazil      Indija
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?