Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Analiza: Troškovi obnovljivih izvora energije su u Sjedinjenim Američkim Državama pali za 50% od 2008. E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 16 Rujan 2013 21:35

Više nije vijest da su obnovljivi izvori energije sve više troškovno konkurenti sa fosilnim gorivima, ali je pomalo šokantno koliko brzo su troškovi pali u zadnjih pet godina.

Nivelizirana cijena električne energije (LCOE) iz vjetra i solara su pali za više od 50% tokom zadnje četiri godine prema izvještaju financijsko menadžerske tvrtke Lazard Freres & Co u SAD-u. Lazardov izvještaj je usporedio LCOE za različite obnovljive tehnologije sa fosilnim gorivima i to po cijeni po proizvedenom MWh (megavat satu) uključujući faktore kao što su SAD-ovi poticaji kroz federalne poreze, trošak goriva, geografija i kapitalni troškovi.

Prema toj analizi velike solarne fotonaponske elektrane i kopnene vjetroelektrane predvode pad cijena sa više od 50% u zadnjih pet godina. Lazard procjenjuje da su određene vrste obnovljivih izvora energije troškovno isplative sa proizvodnjom iz fosilnih goriva kod LCOE-a bez poticaja, čak i prije vanjskih utjecaja kao što su troškovi prijenosne mreže i onečišćenja. Specifično gledano solarni fotonaponski sustavi i energija vjetra koštaju između 68-104 dolara po MWh pri čemu su vrlo kompetitivni sa osnovnom energijom iz ugljena (65-145 dolara po MWh), nuklearnoj energiji (86-122 dolara po MWh) i kombiniranom ciklusu plina (95-154 dolara po MWh). LCOE je još niži za obnovljive, ako u jednadžbu ubacimo i poticaje pri čemu su vjetroelektrane i velike solarne fotonaponske elektrane posebno kompetitivne.

Vjetroelektrane bi mogle biti još jeftinije ako bi se povezale sa spremanjem energije. Solarni fotonapon na krovu s druge strane je još prilično skup, s tim da Lazard tvrdi da bi razlog mogao biti u dobroj kombinaciji poticaja za krovne sustave. Ipak, najveći potencijal budući obnovljivi izvori energije imaju kao distributivni mali proizvođači energije. Naravno to nije sigurna budućnost ali Lazard smatra da će udio obnovljivih izvora energije u enrgetskom miksu SAD-a u budućnosti samo rasti.

 

Izvor: http://cleantechnica.com

Tags:     analiza      lcoe      sjedinjene američke države      vjetroelektrane      solarne fotonaponske elektrane
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?