Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Prva općinska priobalna vjetroelektrana čeka na spoj na elektroenergetsku mrežu E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 25 Lipanj 2014 21:29

Prije mjesec dana je dovršena instalacija 40 Arevinih priobalnih vjetroagregata pojedinačne snage 5MW na lokaciji priobalne vjetroelektrane u Sjevernom moru pokraj obale Borkuma, a koju je razvio konzorcij općina iz Njemačke.

Sama priobalna vjetroelektrana je od tada spremna za spoj na elektroenergetsku mrežu, ali nije spojena zbog nemogućnosti operatora mreže da je spoji na mrežu. Unatoč tome Njemački potrošači će plaćati električnu energiju kao da vjetroelektrana proizvodi.

Trianel, koji je bio zadužen za razvoj vjetroelektrane je objavio njen dovršetak 3. lipnja, ali će se na spoj čekati još nekoliko mjeseci unatoč tome što operator mreže Tennet za projekt zna od davne 2008. godine. Spoj na elektroenergetsku mrežu je trebao biti omogućen još u veljači 2013. godine, ali je to Tennet odgodio za lipanj ove godine.

Trianel je u projekt uložio više od milijardu eura, a radi se o najvećoj organizaciji koja povezuje općinske elektroprivrede u Europi, uključujući potrošače u Nizozemskoj, Njemačkoj, Austiji i Švicarskoj. Ona spada među najmanje tvrtke koje su u mogućnosti izgraditi priobalne vjetroelektrane.

S druge strane operator mreže Tennet je očito, unatoč svojoj veličini (drži četvrtinu Njemačkog tržišta) u nemogućnosti isporučiti spoj na elektroenergetsku mrežu na vrijeme, iako je u 100% vlasništvu Nizozemske vlade. Tennet za sada mora Trianelu plaćati 90% očekivanih prihoda.

 

Izvor: www.renewablesinternational.net

Tags:     priobalna vjetroelektrana      areva      sjeverno more      njemačka      borkum      trainel      tennet      elektroenergetska mreža
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?