Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Kina planira veliki rast iskorištavanja energije vjetra u priobalju do 2020. godine E-mail
Autor Iva Zelenko   
Utorak, 05 Srpanj 2011 18:17

Prema Nacionalnoj energetskoj upravi, Kina će povećati kapacitet instaliranih vjetroagregata na moru do 5 GW u slijedećih pet godina, te će razviti svu potrebnu tehnologiju i industrijski lanac u tom rastućem sektoru.

U izvješću koje prenosi People's Daily Online (PDO) stoji kako petogodišnji nacionalni strateški plan za obnovljive izvore energije pokazuje ulazak priobalnog sektora u fazu razvoja velikih razmjera.

Iako je Kina prošle godine, kao nacija sa najvećim instaliranim kapacitetom (ukupno 43 GW), pretekla S.A.D., gotovo cijeli instalirani kapacitet odnosio se na vjetroagregate na kopnu. Prvi kineski projekt za iskorištavanje energije na moru, East Sea Bridge Offshore Wind Farm, započeo je s radom u lipnju 2010. godine proizvodeći 102 MW električne energije.

Usporedbe radi, u Europi je prošle godine instalirano novih 883 MW vjetroagregata na moru, što je povećalo ukupan kapacitet iskorištavanja energije vjetra na moru na 2.946 MW.

Liu Qi, zamjenik direktora Državnog zavoda za energiju (NEB), smatra kako je iskorištavanje energije vjetra na moru ključno za razvoj globalne energije vjetra, te da kineske kompanije moraju doseći međunarodnu razinu iskorištavanja vjetra na moru.

U izvješću se navodi da će NEB, kasnije ove godine, pokrenuti pripremu za drugo javno nadmetanje za koncesije za iskorištavanje energije vjetra na moru, a završetak nadmetanja biti će zakazano za prvu polovinu 2012. godine.

Vezano za razvoj, reNews Europe, izvještava kako je Siemens zaprimio narudžbu za 21 vjetroagregat snage 2,3 MW, koji će biti korišteni u priobalnom projektu u kineskoj provinciji Jiangsu. Projekt je potpisan u suradnju sa kineskom podružnicom grupacije Longyuan Power Group Corporation, a početak rada se očekuje do kraja godine.

Jens-Peter Saul, izvršni direktor sektora energije vjetra u Siemensu, izjavio je kako kompanija vidi velike mogućnosti za priobalne projekte u Kini, posebice zbog plitkih voda u blizini potrošačkih sredina na kopnu.

 

Izvor: http://blog.ewea.org

 

Tags:     Kina      offshore      Siemens
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?