Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Nadgledanje priobalnih vjetroelektrana E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 16 Svibanj 2012 17:12

Istraživači su do 2009. godine postavili više od 1.200 senzora i uređaja za mjerenje u testnoj priobalnoj vjetroelektrani Alpha Ventus kako bi se skupilo što više podataka za buduće projekte.

Prvi rezultati tih istraživanja pod nazivom RAVE su nedavno predstavljeni na konferenciju u Bremerhavenu u Njemačkoj. Samo istraživanje sponzorira Njemačko Ministarstvo ekonomije, a sada pokriva čak 33 projekta koji se bave svim dijelovima priobalnih vjetroelektrana. Većina podataka je bila u skladu s očekivanjima, ali je recimo utjecaj podvodnih virova bio puno veći nego što se očekivalo.

Ti virovi se zovu „kolks“ te mogu biti jako veliki, pa je promjer jednog ispod strukture tronošca bio sedam metara, ali nije imao utjecaj na stabilnost strukture pošto se nalazio ispod sredine gdje ta struktura nije povezana sa morskim dnom. Ipak ovaj slučaj će se morati detaljno nadgledati i možda će se morati mijenjati dizajn same strukture.

LIDAR način mjerenja smjera i brzine vjetra je bio zadovoljavajući te se procjenjuje da se njime mogu poboljšati performanse vjetroagregata za 1 do 2 posto.  Proizvođač vjetroagregata Areva Wind koji na lokaciji ima 6 vjetroagregata je putem testiranja poboljšao dizajn sustava za hlađenje koji je u početku imao problema sa zagrijavanjem. Repower vjetroagregati na lokaciji pak nisu imali nikakvih problema, ali isto koriste podatke za daljnji razvoj.

DOTI konzorcij koji se sastoji od EWE-a, Eon-a i Vattenfalla su vrlo zadovoljni sa dostupnošću vjetroagregata koja je bila veća od 95% u 2011., te im je proizvodnja bila 15% veća nego što su očekivali (4.450 ekvivalent sati rada godišnje).

Izvor: www.renewablesinternational.net

Tags:     nadgledanje      priobalni vjetar      njemačka      bremerhaven      alpha ventus
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?