Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Roboti će vršiti inspekcije na vjetroagregatima E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 12 Srpanj 2012 18:16

Inspekcije lopatica vjetroagregata je vremenski vrlo zahtjevan dio održavanja vjetroelektrane, te nije uvijek precizan jer se mnogo inspekcija radi sa razine zemlje.

Stoga je mogućnost slanja robota na vrh ovih sve većih struktura odličan način za nadziranje lopatica, a dvije kompanije tvrde da su našle način da to postane stvarnost.

Vjetroagregati su sve veći, promjer lopatica im sada dolazi do 180 metara, a s tim povećanjem rastu i rizici. Dosadašnja praksa je bila da inspektor lopatice provjerava sa tla s udaljenosti od 100 metara pomoću teleskopa. GE Global Research je u partnerstvu sa tvrkom International Climbing Machines (ICM) iz SAD-a razvio način kojim robot upravljiv na daljinu obavi posao inspektora. Prema navodu GE-a robot bi se popeo na stup vjetroagregata sa bežičnom kamerom visoke rezolucije koja bi mu bila na leđima.

To bi omogućilo inspektoru da sa zemlje ima stvarni pregled lopatica sa udaljenosti od 10ak metara, čime bi se moglo puno detaljnije i opsežnije pregledati lopatice. Tako bi inženjeri brže i efikasnije mogli uočiti probleme. Ova nova tehnologija je nedavno testirana na vjetroelektrani u Texasu sa pozitivnim rezultatima, a dodatni bonus korištenja robota je da se inspekcija ne bi morala odgađati zbog lošijih vremenskih uvjeta i slabe vidljivosti.

Dobro održavanje vjetroagregata je vrlo bitno za sektor vjetra, radi ostvarivanja sve veće efikasnosti vjetroelektrana. Zbog toga je krucijalno korištenjem najmodernijih tehnologija smanjiti vrijeme za koje vjetroagregati nisu u funkciji uslijed kvara.

Izvor: http://blog.ewea.org

Tags:     vjetroagregat      robot      inspekcija      tehnologija      ge global research      lopatice
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?