Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

65% njemačkih potreba za električnom energijom mogu pokriti vjetroelektrane E-mail
Autor Edo Jerkić   
Subota, 09 Travanj 2011 22:26

Fraunhofer institut za energiju vjetra i energetske sisteme je u ime Njemačkog udruženja za energiju vjetra (BWE) prije par dana dovršio i objavio studiju prema kojoj vjetroelektrane na kopnu same mogu pokriti i 65% njemačkih potreba za električnom energijom.

Ovaj proračun renomiranog instituta počiva na pretpostavci da se s vjetroelektranama zauzme površina iznosa 2% ukupne površine Njemačke. Na toj površini bi se, sa trenutno dostupnom tehnologijom moglo instalirati 198 GW vjetroelektrana koje bi proizvodile 390TWh električne energije godišnje.

S obzirom da je trenutna potrošnja električna energije u Njemačkoj na razini nekih 600 TWh energije godišnje, dolazi se do 65% električne energije koja bi se mogla proizvoditi iz vjetroelektrana.

Ovo je samo još jedna u nizu studija renomiranih svjetskih instituta koja potvrđuje ogroman potencijal energije vjetra pri pokrivanju proizvodnje električne energije i zadovoljavanju potreba čovječanstva za energijom u budućnosti.

Kritičari će vjerojatno i opet pitati kolika je cijena toga, te koliko je realno da se tolika količina energije vjetra u sustavu može kvalitetno izbalansirati drugim izvorima. No činjenica je da nam fosilnih goriva ponestaje i da korištenje obnovljivih izvora nije više samo marginalna stvar povezana s prividom stvaranja ekološkog sustava proizvodnje energije. Činjenica je isto tako da tehnička rješenja za stabilno i održivo vođenje elektroenergetskog sustava s obnovljivim izvorima postoje, i da to više nijedan ozbiljni institut ne dovodi u pitanje. Isto tako veći dio ljudi uključenih u razvoj obnovljivih izvora energije, pa i veliki dio stranih država i njihovih vlada smatra da će im se ulaganje u obnovljive izvore energije i ekonomski isplatiti. Sve više studija pokazuje i dugoročnu ekonomsku opravdanost iskorištavanja svih uobičajenih i dokazanih tehnologija koje koriste OIE.

Španjolska je u prošlom mjesecu u svom proizvodnom energetskom miksu imala najveći udio proizvodnje iz vjetroelektrana, o čemu smo već pisali. Pri tome je zadržala nisku prodajnu cijenu električne energije, a značajan udio energije proizveden je i iz solarnih elektrana.

Svi ovi podaci ukazuju na to da su vjetroelektrane već danas postale itekako značajan "mainstream" izvor električne energije, posebno u razvijenim zemljama.

Tags:     vjetroelektrane      udio      Njemačka      Fraunhofer      proizvodnja
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?