Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Objavljeni rezultati o instaliranoj snazi novih elektrana u SAD-u tokom 2014. godine E-mail
Autor Leo Jerkić   
Petak, 09 Siječanj 2015 13:23

Prema izvještaju koji je objavio SNL Energy više od polovice novoinstalirane snage elektrana u Sjedinjenim Američkim Državama prošle godine su činile plinske elektrane, a slijedile su ih vjetroelektrane i solarne elektrane.

Prema SNL Energyju je tako prošle godine instalirano 15.450 MW novih elektrana u SAD-u, što je malo više nego 2013. godine kada je instalirano 15.028 MW elektrana. Prema tipu elektrana malo više od pola, odnosno 7.902 MW su bile plinske elektrane. Skoro 92% od tih elektrana su bila postrojenja sa kombiniranim ciklusom, a dio plinskih elektrana je izgrađen da zamijeni stare termoelektrane na ugljen.

Što se tiče obnovljivih izvora energije, najviše je instalirano vjetroelektrana i to 3.815 MW tokom prošle godine. S obzirom da su developeri pokušavali iskoristiti Američke PTC poticaje koji su isticali krajem prošle godine, čak jedna trećina svih vjetroelektrana je instalirana tokom prosinca. Prema podacima Američkog udruženja za energiju vjetra nivelirani trošak energije iz vjetroelektrana (LCOE) je tokom zadnjih pet godina pao za čak 58% zbog čega su iste postale puno konkurentnije, te su dodatno potaknule rast tržišta.

Solarne elektrane su bile treće po novo instaliranoj snazi sa ukupno 3.240 MW u 2014. godini, što je ponajviše bilo potaknuto manjim troškovima sustava tokom prošle godine.

 

Izvor: www.renewableenergyfocus.com

Tags:     snl energy      vjetroelektrane      sjedinjene američke države      instalirana snaga      solarne elektrane      plinske elektrane
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?