Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Njemačka je prošle godine instalirala rekordnu količinu kopnenih vjetroelektrana E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 29 Siječanj 2015 23:05

Velika podrška Njemačkih saveznih država energetskoj tranziciji Njemačke je omogućila rekordan rast tržišta vjetroelektrana u toj državi.

Tokom prošle godine je instalirano 4.750 MW novih vjetroelektrana što je rekordna brojka do koje je došao Deutsche WindGuard za Njemačko udruženje energije vjetra (BWE) i VDMA Power Systems. Prošle godine je ostvaren rast od 58% u odnosu na 2013. godinu kada je instalirano 2.998 MW. Prema riječima predsjednika BWE-a ove brojke su dostignute samo zbog toga što su nakon katastrofe u Fukushimi mnoge savezne države odvojile nova područja za razvoj vjetroelektrana.

Podaci pokazuju da je tokom prošle godine uklonjeno 544 vjetroagregata čija je ukupna instalirana snaga bila oko 364 MW, što znači da je neto rast tržišta bio otprilike 4.386 MW. Rekord je postavljen u količini uklonjenih vjetroagregata, u ukupnoj novo instaliranoj snazi, te i u zamjeni starih sa novim vjetroagregatima pošto se radilo o više od 1.000 MW repoweringa.

Ove i iduće godine se i dalje očekuje veća količina novih vjetroagregata, i to otprilike 3.500 do 4.000 MW svake godine. Daljnja budućnost je malo neizvjesnija jer se još uvijek ne zna na koji način će funkcionirati novi sustav tendera u toj državi koji se uvodi 2017. godine.

 

Izvor: www.gwec.net

Tags:     njemačka      kopnene vjetrelektrane      savezne države      energetska tranzicija      vjetroagegati
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?