Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva financirati će priobalni inovacijski centar energije vjetra E-mail
Autor Iva Zelenko   
Nedjelja, 17 Srpanj 2011 10:12

Industrija energije vjetra imati će koristi od dvije potpuno različite inicijative financirane od strane vlade Ujedinjenog Kraljevstva. Riječ je o inovacijskom centru priobalne energije vjetra i „zelenoj“ banci.

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva objavila je odluku o ulaganju u priobalnu tehnologiju obnovljivih izvora energije, te u inovacijski centar kako bi pomogla britanskoj ekonomiji u komercijalizaciji energije vjetra i valova, te energije plime i oseke.

Odbor tehnološke strategije izjavio je da Ujedinjeno Kraljevstvo ima vodeće svjetske stručnjake na području priobalnog inženjerstva i stručnjake u poznavanju morskog dna i morskog okoliša, što državi daje svjetsku reputaciju u priobalnim objektima i čini ju odličnom za priobalna istraživanja.

Prema glavnom tajniku Svjetske udruge energije vjetra (WWEA), Stefanu Gsängeru, Ujedinjeno Kraljevstvo je, sa 653 postavljenih MW, činilo više od plovine svjetskog tržišta priobalnom energijom u 2010. godini. Iskorištavanje priobalne energije vjetra činilo je 26% ukupne energije vjetra u zemlji, a 59% tog iznosa postavljeno je prošle godine.

Program istraživanja priobalne energije dio je vladine obveze vrijedne 200 milijuna eura kojom se želi uspostaviti „elitna“ mreža inovacijskih centara koji bi služili kao potpora lokalnim tehnološkim industrijama i pomogli im u  plasiranju inovacija na tržište. Premijer David Cameron je prošle godine otkrio planove za stvaranje najmanje šest elitnih tehnoloških centara. Centri će biti financirani kroz slijedeće četiri godine, a omogućiti će pristup znanjima i opremi kompanijama čiji je cilj ostvariti vlastita istraživanja, te sveučilištima i drugim znanstvenim institucijama u zemlji. Otvorenje centra priobalne energije očekuje se sljedeće godine.

RenewableUK, vodeće trgovačko društvo za energiju vjetra i morsku energiju u Ujedinjenom Kraljevstvu, poznatije kao BWEA, podržalo je ovu vladinu odluku.

 

Izvor: http://www.oceanenergycouncil.com

Tags:     UK      WWEA      BWEA      offshore
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?