Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Vjetroelektrane i klimatske promjene E-mail
Autor Iva Zelenko   
Utorak, 01 Svibanj 2012 10:31

Nedavno su se u inozemnim medijima pojavili članci u kojima se navodi da vjetroelektrane mogu uzrokovati lokalno povećanje temperature. Izjava se temelji na istraživanju provedenom na velikim vjetroelektranama u Teksasu, a neopravdano se želi povezati s pogrešnim mišljenjem da bi vjetroelektrane mogla imati utjecaja na globalne klimatske promjene.

Utjecaj na lokalne temperatureSveučilište State University of New York – Albany provelo je istraživanje na vjetroelektranama u Teksasu koje pokazuje da su lokalne noćne temperature porasle za 0,72°C. Razlog tome je stvaranje turbulencija koje spuštaju topliji zrak, koji se nalazi više u atmosferi, na tlo gdje su noću temperature niže.

Međutim, suprotno onome što neki mediji tvrde, efekti lokalnih temperatura nemaju nikakvog utjecaja na globalne klimatske promjene. Kao što znanstvenici već dugo upozoravaju, emisije CO2 imaju najveći utjecaj na klimatske promjene, a trenutno još uvijek najviše emisija proizvode termoelektrane na ugljen.

U 2010. godini Europska unija je korištenjem energije vjetra u energetskom miksu, umjesto ugljena, nafte i plina, izbjegla stvaranje 126 milijuna tona CO2. Ukoliko se povećanje korištenja energije vjetra u energetskom miksu nastavi, EWEA predviđa da će samo energija vjetra pomoći izbjegavanju stvaranja 342 milijuna tona CO2 do 2020. godine, odnosno 646 milijuna tona CO2 do 2030. godine.

Studija ističe da su promjene temperature male uspoređujući ukupnu promjenu temperature površine tla, te su potrebna dodatna istraživanja na različitim lokacijama kroz duži vremenski period prije donošenja bilo kakvih konkretnih zaključaka.

Utjecaj vjetroagregata na lokalne temperaturne promjene znatno je manji od utjecaja drugih ljudskih aktivnosti kao što je prekomjerno korištenje fosilnih goriva za proizvodnju električne energije, rad nuklearnih elektrana, grijanje objekata, ulične rasvjete i automobila. U međuvremenu industrija energijom vjetra istražuje nove dizajne koji bi mogli smanjiti utjecaj vjetroagregata na lokalne temperature.

 

Izvor: http://blog.ewea.org/

Tags:     klimatske promjene      studija utjecaja      Teksas      EU      CO2      emisije
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?