Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Pregled plutajućih demonstracijskih projekata vjetroelektrana u svijetu - Europa (1. dio) E-mail
Autor Leo Jerkić   
Subota, 01 Prosinac 2012 16:56

Europskim projektima plutajućih platformi su u početku dominirale Norveške tvrtke zbog njihove potrebe za tom tehnologijom. Druge tvrtke kao BlueH iz Nizozemske, GICON iz Njemačke i Nass et Wind iz Francuske su započele razvoj zbog potražnje na svjetskom tržištu.

U prosincu 2010. je osnovan Europski konzorcij za razvoj plutajućih platformi od strane Fraunhofer instituta iz Njemačke. U siječnju prošle godine je pak Technip iz Francuske najavio svoj Vertiwind konzorcij. Glavni razlog razvoju ove tehnologije su troškovi postavljanja temelja na dnu mora, potreba za tom tehnologijom zbog treće runde projekata vjetroelektrana na moru u Velikoj Britaniji (dubina mora i iznad 40 metara), te  prilika na tržištima Azije i SAD-a. Većinu razvoja osim Hywinda i Vertiwinda su povukle tvrtke srednje veličine koje su investirale vlastiti kapital u razvoj i istraživanje, te koje sada reklamiraju svoju tehnologiju.

Energy Tehnology Institute (ETI) iz Velike Britanije je objavio planove za investiranje do 25 milijuna funti u demonstracijski projekt plutajuće vjetroelektrane. Ovaj projekt bi trebao biti projektiran, izgrađen i instaliran na plutajući sustav do 2016. na lokaciji relativno blizu obale sa prosječnim brzinama vjetra od oko 10 m/s, te sa dubinom mora od 60 do 100 metara. U pogonu bi trebao biti barem dvije godine da pokaže mogućnost proizvodnje velike količine električne energije, te pouzdanost i nisku razinu potrebnog održavanja, te da se provjere tehničke i ekonomske mogućnosti takvog proizvoda. Cilj je da bude u pogonu osam godina kako bi omogućio daljnji razvoj, a sam projekt je zamišljen u tri faze. ETI je odabrao 2 projekta za prvu fazu u kojoj se radi inženjerska studija, te trenutačno traži lokaciju koja bi trebala biti korištena za projekt.

Projekt Statoil Hywind, Norveška

Hywindov spar sa 2,3MW vjetroagregatom je postavljen pokraj Karmoya u Norveškoj, na jugoistoku te zemlje u rujnu 2009. Statoil je u projekt uložio oko 53,4 milijuna eura, a osim njih je u projekt uložio Norveški tehnološki fond za razvoj Enova.


Slika 1: Hywind prototip

Vjetroagregat ima masu od 138 tona, a cijela jedinica ima masu od čak 5.300 tona, te se prostire do dubine od 100 metara, a za dno je pričvršćena preko tri sidrišta. Sam vjetroagregat ima visinu od 65 metara, te promjer rotora od 82,4 metra, a razvio ga je Siemens Wind Power u Danskoj. Kablove je proizveo Nexans iz Francuske, a platformu je napravio Francuski Technip.

Faktor iskorištenja vjetroagregata je preko 40%, a prošle godine je proizveo 10,1 GWh električne energije što je ekvilvalentno 50% iskorištenju, tj. gotovo 4.400 ekvivalentnih sati rada na punoj snazi. Ove godine je proizvodnja puno manja zbog problema sa lokalnom elektroenergetskom mrežom.

Očekuju se dodatne lokacije za testiranje, a potencijalna mjesta su u Norveškoj, Škotskoj i u Maineu u Sjedinjenim Američkim Državama.

 

Projekt GICON SOF, Njemačka

GICON, Njemačka privatna inženjerska tvrtka sa oko 270 zaposlenika razvija GICON SOF („Schwimmendes Offshore Fundament“ ili „Plutajući priobalni temelj“). Koristeći TLP, GICON SOF se može koristiti u plitkim vodama, te je stoga korisna alternativa uobičajenim temeljima na priobalnim vjetroelektranama, kao i adekvatna tehnologija za priobalne vjetroelektrane u dubokim morima. Tehnologija će se moći koristiti na dubinama od 20 do 700+ metara, ima modularni dizajn, tako da se može efikasno proizvoditi, te može koristiti više tehnologija sidrenja.

U veljači 2012. GICON je testirao SOF na 1:25 modelu u Hamburgu, gdje je isti simuliran u različitim uvjetima, uključujući pogon i transport. Test je uključivao i 20 metarski val koji je struktura izdržala bez problema.

 

Projekt Blue H, Nizozemska

U prvoj fazi ovog projekta je prototip testiran u prosincu 2007. pokraj obale Italije. U 2008. je pak testiran model ¾ veličine konačnog rješenja na dubiinama od 113 metara na 21,3 km od obale Italije. Testiranje je trajalo 6 mjeseci.

U drugoj fazi 2008. godine se počeo razvijat TLP koncept za 2MW plutajućim vjetroagregatom koji bi trebao biti gotov ove godine i koji bi se trebao postaviti u Tricaseu u Italiji.


Slika 2: Prototip BlueH

U trećoj fazi bi se trebala isprobati Blue H-ova TLP platforma sa velikim plutajućim vjetroagregatom jednog od svjetskih proizvođača vjetroagregata.

Blue H za promoviranje svoje tehnologije razvija vjetroelektranu Tricase snage 90 MW, koja bi uskoro trebala dobiti zadnje dozvole. Inače Blue H se ne smatra developerom projekata, nego očekuju da će to raditi njihovi partneri i da će oni eventualno biti potpora razvoju.

 

Projekt Winflo, Francuska

Winflo je Francuski projekt tehnologije plutajućeg vjetroagregata koji bi trebao imati snagu od nekoliko MW. Projekt koordinira tvrka Nass&Wind Insutrie, koji je veliki igrač u sektoru vjetra u Francuskoj, a glavni partneri su im DCNS, međunarodna tvrtka koja se bavi gradnjom brodova i morskim obnovljivim izvorima energije, te Vergnet koji ima iskustva u inženjeringu vjetroagregata i proizvodnji iz istih u teškim uvjetima.

Glavni znanstveni partneri u projektu su im IFREMER i sveučilište ENSTA-Bretagne. Pilot projekt u punoj veličini se planira 2013. pokraj obale južne Bretanje, pokraj luke Lorient. Winflo vjetroagregat će se postaviti na „inovativnu slobodno plutajuću platformu“ koja će biti usidrena za morsko dno, te će se postaviti na dubine od 50-150 metara.

Na platformi će biti postavljen lagani vjetroagregat snage 2,5 ili 3 MW, te pripremljen za morske uvjete. Vergnet, Francuski proizvođač vjetroagregata sa dvije lopatice će dizajnirati lopatice i kabinu. Budžet za projekt je preko 35 milijuna eura, te je dobio i potporu od Francuske vlade 2010. godine.

Planira se puna komercijalizacija projekta 2018. godine.

 

Projekt Pelagic Power, Norveška

W2Power je projektiran kao pravi hibrid koji koristi energije vjetra i valova. Platforma za ovaj projekt ima tri potpornja, pri čemu bi dva imala vjetroagregat, a treći bi sadržavao uređaj za proizvodnju električne energije iz valova, preko Pelton turbine koja se uobičajeno koristi u hidroelektranama, a koju bi pokretale tri hidrauličke pumpe na stranama plaformi.


Slika 3: Prototip Pelagic Power

Platforma bi trebala koristiti dva 3,6 MW vjetroagregata (Siemens, Shanghai Electric ili GE), te bi zajedno sa Pelton turbinom trebala imati više od 10 MW snage.

Projekt je najavljen 2009., a sada je u fazi provjere i inženjeringa. Očekuje se da bi projekt trebao biti izgrađen i otvoren do 2015. godine.

 

Projekt Poseidon, Danska

Poseidon koristi i apsorbira energiju valova, te time bitno smanjuje visinu valova i stvara mirne vode iza prednjeg dijela platforme čime se platformi jednostavno pristupa za potrebe održavanja.


Slika 4: Prototip Poseidona

Poseidon otvara mogućnosti industriji vjetroelektrana za iskorištavanje energije vjetra u dubokim morima, korištenjem plutajuće platforme kao temelja za vjetroagregate. Sam vjetroagregat bi trebao biti standardni priobalni vjetroagregat.

Projekt je bio spojen na mrežu i u pogonu od 2008.do 2010. godine. U suradnji sa Floating Power Inc. iz Oregona u SAD-u razvijaju pilot projekt na zapadnoj obali SAD-a. Vremenski rok za projekt još nije objavljen.

 

Projekt Sway, Norveška

Sway AS je tvrtka za obnovljive izvore energije koja želi revolucionizirati projektiranje vjetroelektrana u sektoru priobalnog i morskog iskorištavanja energije vjetra. Osim što će nositi 10 MW vjetraogregat koji razvija Sway, njihov plutajući stup može nositi i komercijalno dostupne priobalne vjetroagregate u klasi od 5 MW. Sway je zato ušao u partnerstvo sa Areva-Multibirdom za adaptaciju njihovog 5 MW vjetroagregata za plutajući Sway stup. SWAY-ova plutajuća tehnologija omogućuje ekonomsko korištenje energije vjetra u regijama sa dobrim resursima vjetra na dubinama mora od 80-400 metara i do 50-60 kilometara od obale.


Slika 5: Prototip Swaya

Partneri u projektu su Statoil, Statkraft, Shell Tehcnology Norway (STN), Lyse, Inocean i The Research Council of Norway. Sway testira model u omjeru 1:6. Dodatno je napravljena i verzija za „plitke vode“ sa nižim i širim stupom za dubinu mora do 55 metara u Velikoj Britaniji i Kini.

 

Projekt Vertiwind, Francuska

Technip, u suradnji sa Nenupharom, Converteamom i EDF Energies nouvelles razvija projekt Vertiwind za testiranje preindustrijskoj prototipa plutajućeg vjetroagregata sa vertikalnom osi vrtnje. Partneri projekta su Seal Engineering, ISITV, IFP Energies nouvelles, Arts et Metiers, Bureau Veritas i Oceanide. Technip je odgovoran za projektiranje floatera, sustava sidrenja, dinamičkog električnog kabla za spajanje, integraciju vjetroagregata, kao i instalalaciju na lokaciji.

Technip time potvrđuje svoju važnost na tržištu plutajućih vjetroagregata nakon što je sudjelovao i u razvoju Hywinda. Technip i Iberdrola su potpisali sporazum o suradnji za izradu ponude za dva od pet priobalnih područja koje Francuska vlada nudi putem tendera u prvoj fazi svojih priobalnih projekata u iznosu od 3.000 MW.

Technip razvija demo projekt INFLOW kojim će se se razviti plutajući vjetroagregat sa veritkalnom osi vrtnje u Sredozemnom moru pokraj Marseillea. Zajedno sa sličnim prototipom vjetroagregata koji se instalirao kao dio VERTIWINDA, napraviti će se prva testna lokacija sa više plutajućih vjetroagregata. Cilj INFLOW-a je optimizirati postojeći prototip i sa konačnim ciljem postavljanja vjetroelektrane snage 26MW, te još većih u budućnosti (150 MW). Partneri konzorcija su Alstom, DTU Wind Energy, Fraunhofer IWES, Nenuphar, DUCO Ltd, EDF Energies Nouvelles, Vicinay Cadenas i Vryhof Anchors.

Tags:     plutajući demonstracijski projekti      europa      vjetroelektrane      vjetroagregat      francuska      norveška      njemačka      hywind      poseidon      sway      pelagic
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?